شروط ضمن عقد رو جدی بگیرید

شروط ضمن عقد ازدواج تعهداتی است که در حین ازدواج با توافق زن و شوهر وارد مفاد قرارداد ازدواج آن‌ها می‌شود. این شروط را می‌توان در سند رسمی ازدواج ذکر کرده و با امضای دو طرف رسمیت داد. این شروط در قانون ذکر نشده‌اند و به انتخاب طرفین چه در هنگام ازدواج و چه پس از آن انتخاب می‌شوند.

بر اساس فقه اسلامی و قانون مدنی ایران، ازدواج قراردادی است که در آن حقوق و تکالیف متفاوتی به زن و مرد داده می شود.

با امضای سند ازدواج، زن برخی از حقوق مدنی و معنوی را همچون حق سفر، داشتن شغل، انتخاب محل زندگی و مسکن، ولایت بر فرزندان و جدایی از همسر (طلاق) به شوهر خود اعطا می کند و البته برخی حقوق مادی همچون مهریه و نفقه را به دست می آورد؛ اما سند ازدواج طوری تنظیم شده است که زن بتواند هنگام عقد، در صورت تمایل، برخی از حقوقی به صورت رسمی برخوردار شود و آنها را در سند ازدواج خود ثبت کند.

 

به وکیل مراجعه کنید

یک حقوقدان در این زمینه معتقد است: در سال های اخیر خانم ها بیشتر به مهریه های زیاد توجه می کنند؛ اما باید توصیه کنم که مهریه ضامن محکمی برای زندگی نیست.
«زهره ارزنی» با بیان این که متأسفانه در کشور ما زنان هنگام ازدواج به لباس بیشتر از شرایط ضمن عقد خود توجه دارند، به خانم های در سن ازدواج توصیه می کنم: پیش از ازدواج با یک وکیل مشورت کنید تا شرایط ضمن عقد را به صورت رسمی ثبت و در صورت بروز مشکل بتوانید از آن استفاده کنید.وی خاطرنشان می کند: در بسیاری از موارد به دلیل این که شروط ضمن عقد به درستی بیان نشده است، افراد حق خود را نمی دانند و با مشکل مواجه می شوند. این حقوقدان معتقد است باید در قانون ازدواج و طلاق بازنگری شود.

 

دفترخانه ها، ضمانت اجرایی شدن شروط

کاش برای کسی پیش نیاید روزی که بخواهد پیوندش را بگسلد؛ اما آمار نشان می دهد که هر روز در کشور ما برخی از زوج ها به زندگی دونفره خود پایان می دهند. محمد میررحیمی، وکیل دادگستری درباره حق طلاق زنان خاطر نشان می کند که ذکر این شرط در سند ازدواج کفایت نمی کند. وی به «حمایت» می گوید: وکالت برای طلاق باید در دفتر خانه اسناد رسمی ثبت شود و در این صورت است که ضمانت اجرایی پیدا می کند. او می افزاید: در سال های گذشته شرایط ضمن عقد از سوی قوه قضاییه چاپ و منتشر شد که این کار بسیار تحسین برانگیز بود و کاش این امر به طور جدی تر از سوی مرکز امور زنان و مجلس شورای اسلامی پیگیری می شد.

این حقوقدان درباره شرط هایی که جزو شرایط ضمن عقد هستند نیز می گوید: هر شرطی که خلاف عقد نباشد، می توان ثبت کرد که مهم ترین آن حق طلاق، خروج از کشور، تعیین محل سکونت، تحصیل، اشتغال و تقسیم اموال پس از جدایی است؛ بنابراین بهتراست زنان حین عقد این شرایط را بدانند. وی با انتقاد از این که بعضی دفترخانه ها این گونه شرایط را ثبت نمی کنند، تصریح می کند: وظیفه رسانه هاست تا حقوق شهروندی را به همه آموزش دهند؛ بنابراین باید به گونه ای رفتار کرد تا همه به حق زن در جامعه واقف باشند.

میررحیمی اضافه می کند: گرچه مشکلاتی در قانون وجود دارد اما باید همه با هم بخواهیم تا مشکل رفع شود. نباید از مهریه به عنوان اهرم بازدارنده استفاده کرد.
به گفته وی باید یادمان باشد برابر قوانین موجود در کشور؛ زوجین آزاد هستند هر شرطی را که خلاف قانون نباشد در شرایط نکاح و عقد در سند ازدواج و یا در سند جداگانه ای بیاورند و در صورت قبولی زوج یا زوجه آن سند امضا می شود که در این صورت خدای نکرده هنگامی که شرایط و قصد جدایی حاصل شود زن، کمتر گرفتار دادگاه و رفت وآمد های آن خواهد شد و در حال حاضر آن چه که در قوانین ایران معمول است شروط 12 گانه ای است که در سند ازدواج وجود دارد و معمولا زن و شوهر هنگام عقد آنها را با امضاء می پذیرند.

عدم پرداخت نفقه از طرف شوهر به مدت 6 ماه، سوء رفتار، غیبت بیش از 6 ماه، محکومیت به حبس بیش از 5 سال اعتیاد، اختیار کردن همسر دیگری فاقد رضایت همسر اول یا عدم رعایت عدالت بین همسران و مواردی از این دست از جمله شروطی است که اگر تحقق پیدا کند زن در گرفتن طلاقش وکیل است، اما مشکلی که وجود دارد دشواری اثبات تحقق بسیاری از این موارد است.

البته در این میان شروط ضمن عقد در استحکام خانواده موثر است به این دلیل که در جامعه ما این طور که در پرونده ها شاهد هستیم متأسفانه بیشتر تخلفات از ناحیه مرد است و خانم ها در فروپاشی زندگی کمتر مقصر هستند. تکیه گاه زن، همسرش و خانه ای که برایش فراهم شده است، ولی مردها ممکن است دنبال تکیه گاه ها و یا موارد دیگر بروند. بنابراین هرچه مردها را بتوان بیشتر مقید کرد، دوام زندگی بیشتر می شود و برای زندگی مشترک هم بهتر است.

 

فرهنگ سازی مهمترین راه هضم شرایط ضمن عقد

کم نیستند افرادی که زیر بار این شرایط نمی روند و گاهی قبل از عقد و به دلیل سخن گفتن زوجه یا خانواده او از این شرایط، پیوندی بین جوانان صورت نمی گیرد. یک کارشناس اجتماعی در این باره به «حمایت» می گوید: باید در زمینه شرط ضمن عقد فرهنگ سازی شود. بیشتر خانواده ها این موضوع را توهین می دانند و تصور می کنند که زنان با بیان این موضوع قصد جدایی دارند.

«علی اسدی» خاطرنشان می کند: البته در سال های اخیر این تفکر متعادل شده است که این خود نشانه تعدیل مقاومت مخالفان در سال های آتی خواهد بود. طرح شرایط ضمن عقد، حق خانم هاست و این موضوع در قانون نیز مورد تاکید قرار دارد.

این کارشناس اموراجتماعی به خانم ها توصیه می کند: در زمینه شرایط ضمن نکاح بیشتر مطالعه کنند تا با اشراف کامل بتوانند زندگی خوبی را آغاز کنند. ما قبل از هر چیز توصیه می کنیم تا پیش از ازدواج دو طرف اخلاق و رفتارهای یکدیگر را به خوبی بشناسند تا در طول زندگی با مشکل مواجه نشوند.

جهت رزرو مشاوره تلفنی با این شماره تماس بگیرید 09374071940