آشنایی با علایم مالیخولیا و درمان این بیماری

سودازَدگی یا مالیخولیا (از یونانی: μελαγχολία به معنی: اندوه) نوعی افسردگی است که مهم‌ترین ویژگی آن بی‌لذتی همراه با اختلال بارز روانی-حرکتی و بی‌اشتهایی و احساس گناه و بی انگیزگی است.با این بخش از دلگرم همراه باشید تا دراباره مالیخولیا بیشتر بدانیم.
در پزشکی مدرن واژهٔ مالی و ملیتی' فقط به نشانه‌های ذهنی و عاطفی الکی افسردگی اشاره دارد اما به طور تاریخی مشکلات مالی' (ملانخولیا) می‌توانسته نشانه‌های جسمی نیز علاوه بر نشانه‌های ذهنی داشته باشد و وضعیت‌های سودازدگی سخاعی بیشتر بر اساس علت مشترک آن‌ها تا صفات ویژه‌شان طبقه‌بندی می‌شوند....
در لغت‌نامه دهخدا آمده است: گونه ای مرض عصبی است که با اختلال قوای عضلانی و دماغی همراه است و معمولاً در دنباله فلج عمومی یا تحت شکنجه شدید روحی و جسمی (محبوسانی را که شکنجه شدید می دهند) و یا بر اثر مرض صرع یا در اشخاص هیستریک و یا بطور مادرزادی پدید آید.

مبتلایان به این مرض گاه از خوردن و آشامیدن خودداری می نمایند به نحوی که به حالت مرگ می رسند و حتی بعضی از این افراد خودکشی می کنند. برای معالجه این بیماران استراحت کامل و مسافرت به نقاط خوش آب و هوا و جدا بودن از افراد دیگر و از حوادث لازم است . این معالجه باید با تجویز داروهای مقوی قوای دماغی همراه باشد .همچنین مالیخولیا در کاربرد تاریخی خود اختلالات ذهنی، که امروزه ممکن است روان‌گسیختگی (اسکیزوفرنی) یا اختلال دوقطبی نامیده شوند، را هم دربرمی‌گرفته‌است. بسیاری از برداشت های اخیر مالیخولیا را از منظر روانکاوی و فلسفه در نظر گرفته اند.علت بیماری مالیخولیا(اختلال خلقی ناشی از یک افسردگی)

بیماری مالیخولیا دارای علائم و نشانه های متغیر و نا ثابت که با تغییر افکار و گمانهای فاسد و زمانی با ترس و وحشت همراه است و از حالت درندگی و بی قراری تا مرزآدم کشی پیش می رود.
در نزد مزاجهای سوداوی بیشتر خودنمائی می کند بعضی ها دیدن شئی و حشتناک و عده ای احساس چیزی در گلو و دسته ای با وحشت و اضطراب بیماری را نشان می دهند.

درمان بیماری مالیخولیا:

بر حسب مزاج درمان را بایستی شروع کرده بطور کلی این بیماران را باید از غذاهای مقوی و داروهای پر انرژی معالجه کرد و داروهای مقوی قلب و معده مفید است، غم و اندوه و ناآرامی برای آنها زیان آور است قبل از غذا دوش گرفتن و شستن سر با آب گرم مفید است، از غذاهای خشک و یبوست آور بایستی خودداری کرد موی سر و بدن را بایستی کوتاه کرد و در تقویت قوای بدن کوشید.

لباس تمیز، بوی خوش، محیط پاکیزه، چرب کردن بدن با روغن بادام شیرین و یا روغن بنفشه در درمان بیماری مالیخولیا تاثیر زیادی دارند، دم کرده افتیمون و دادن ماءالجبین بسیار نافع است اگر ماده بیماری زا در سر تمکین یافته باشد بایستی سه عمل زیر را انجام داد.
1- کم کردن و تحلیل ماده 2- شستشوی سر با داروی گرم 3- تقویت عمومی و قلب. 1. مالیخولیا با علت دموی ( پر خونی )


علائم:

اختلاط ذهن، خنده زیاد، سرخی صورت و چشم ها، پر خونی عروق، سنگینی سر، تندی نفس، تمایل به سرخی و قرمزی.
درمان:
از بیمارانی که خون زیاد دارند، و هماتو کریت آنها بالا است و فشار خونشان نیز زیاد است، اول بایستی خون گرفته شود سپس از دستور زیر استفاده نمایند.

نسخه:

گل بنفشه 15 گرم گل نیلوفر 5 گرم گل گاوزبان 10 گرم ؟؟؟ 25 گرم ؟؟؟ 20 دانه
همه را نیم کوب کرده 7 روز پس از جوشانیدن صبح و عصر میل نمایند.
پس از تمام شدن دستورات بالا شربت بنفشه یا شربت افتیمون به مدت 7 روز به کار برند، در این مدت گل بنفشه، گل نیلوفر، برگ کاهو، جو، پوست خشخاش از هر کدام مقدار کافی در یک ظرف بزرگ جوشانده و بیمار را در آب آن به خوابانند یعنی به طریق حمام داروئی به کار برند.
از کلم، گوشت بز، بادنجان، عدس، باقلا، و غذای شور بپرهیزند.
اگر بیمار از بی خوابی رنج می برد با داروهای حمام داروئی بالا سرشویه نمایند.
هفته ای دو روز از داروی اطریفل صغیر با فرمل زیر استفاده کنند ( روزی 3 قاشق مربا خوری )

فرمول اطریفل صغیر

15 گرم هلیله سیاه 15 گرم پوست هلیله زرد 10 گرم
همه را نرم کوبیده خوب بسایند در 250 گرم عسل ریخته روزی 3 قاشق مربا خوری.
اگر بیمار ضعیف باشد، افتیمون و هلیله سیاه از هر کدام 5 گرم انتخاب کرده در 100 گرم شکر کوبیده دو روز این مقدار را بدهند.

نسخه زیر خیلی مفید و موثر است

5 گرم گل سرخ 5 گرم گل بنفشه 10 گل گاوزبان
پس از نیم کوب کردن 7 قسمت نموده صبح و عصر پس از جوشاندن میل نمایند.

نسخه مؤثر دیگر

2 گرم گل سرخ 10 گرم 5 گرم پوست هلیله زرد 3 گرم هلیله سیاه 5 گرم بادیان 10 گرم ریشه شیرین بیان 10 گرم پرسیاوشان 10 گرم شاه تره 5 گرم گل گاوزبان 10 گرم گل بنفشه 30 دانه مویز 40 دانه
همه را پاک کرده، غیر از مویز بقیه را نیم کوب نموده روزی 20 گرم از این مخلوط را جوشانده صبح ناشتا و عصر میل نمایند. 2. مالیخولیا با منشاء سوداوی و صفراوی

هلیله کابلی 10 گرم هلیله سیاه 10 گرم پوست هلیله زرد 10 گرم شاه تره 5 گرم گل گاوزبان 10 گرم اسطوخدوس 20 گرم تخم گشنیز 5 گرم
همه را نرم کوبیده در نیم کیلو عسل روزی سه قاشق مرباخوری این دستور مقوی قلب و جسم و مقوی اعصاب است.
شربت بنفشه، شربت نیلوفر، تمرهندی، آاوچه برقانی، ترنجبین و شیرخشت نیز مفید است.

نسخه دیگر:

گاو زبان 15 گرم تخم گشنیز5 گرم ابریشم مقرض 5 گرم بهمن سفید
همه را برم کوبیده در نیم کیلو عسل روزی سه قاشق مربا خوری میل نمایند.
مالیخولیا با مبداء کامل سوداوی

علائم:

این بیماری در مزاج سوداوی حالت سخت بیماری را ظاهر می سازد از قبیل وهم، فزع گریه زاری شدید، خیالات بد، حب و حدت ( یکی را شدیداً دوست داشتن ) ضعف تن.

درمان:

دادن کمپوت سیب، کمپوت به، عرق بیدمشگ، عرق گاوزبان، عرق صندل.
افتیمون 5/2 گرم دم کرده با عسل این مقدار برای یک روز کافی است بایستی تا بهبودی بیماری ادامه داده شود.

نسخه:

گل گاوزبان 10 گرم گل بنفشه 15 گرم گل نیلو 5 گرم
نرم کوبیده در 200 گرم گل قند حل کرده روزی سه قاشق مرباخوری پس از تمام شدن این دارو، می توان از ایارج فیقرا و افتیمون روزانه استفاده نمود، باید غذاهای گرم به بیمار داده نشود بهتر است از غذاهای خنک استفاده شود.

3. مالیخولیا در مزاج گرم ( از درمان زیر استفاده شود )

گل سرخ 10 گرم تخم خرفه 15 گرم بادرنجویه 10 گرم گل ارمنی 10 گرم گاوزبان 5 گرم گشنیز
نرم کوبیده در شربت سیب حل کرده روزی 3 قاشق مرباخوری میل نمایند. 4. مالیخولیا در مزاجهای سرد


علائم

اگر با تندی نبض، گرمی بدن همراه نباشد از داروی زیر استفاده می شود.
10 گرم ابریشم 10 گرم زرنباد بهمن سرخ 20 گرم بهمن سفید 20 گرم ؟؟؟ 5 گرم قرنقل 5 گرم زنجبیل 10 گرم دارفلفل 5 گرم
همه را نرم کوبیده، سه برابر وزن همه آنها عسل اضافه کرده روزی سه قاشق مرباخوری، داروهای فوق را پس از آماده کردن مدتی نگهداشته بعدا مصرف نمایند تا خوب حل شود.
داروی فوق برای خفقان، تقویت قلب، باز کردن رنگ رخسار و بر طرف کردن حالات صرعی، فلج و لغوه و تبهای نامنظم بکار برده می شود.

نسخه:

15 گرم هلیله کابلی 15 گرم گل بنفشه 15 گرم بادیان 10 گرم پرسیاوشان 5 گرم ریشه کاسنی 20 گرم عناب 20 دانه آلوچه برقانی 40 دانه
پس از مخلوط کردن روزی 10 گرم جوشانده در دو نوبت بدهند.
مالیخولیا با مبداء و خامت کامل مغز
این نوع بدترین حالت مرض است و بیشتر در نزد کسانی که رقیق الفکر هستند و شب و روز در حل مشکلات و مسائل غامض مشغولند دیده می شود، حالت بیداری شدید در شب و فکر زیاد از علائم بیماری است، راه رفتن در آفتاب، به مدت زیاد و خوردن چیزهای گرم و چرب و محرکات مغزی مثل پیاز، سیر، تره باعث تشدید مرض خواهد شد، بیمار لاغرشده، نبض ضعیف و دچار اختلال گشته سر و صورت بیمار از سایر جاها لاغر و پژمرده تر می شود، حالت وسواس شدید و خیره روی زمین نگاه کردن از حالات مخصوص این مرص است.

درمان:

خون گیری در مبتلایان به فشار خون و چاقهای دوران یائسگی راه اصلی کم کردن حالات مریضی است شستن سر با آب بنفشه و نیلوفر و دادن غذاهائی که از گوشت بره و مرغ و بزغاله تهیه شده باشد و خوردن فالوده از شکر و نشاسته و روغن بادام توصیه می شود.
شستشوی سر با آب جوشیده و یا جو نیم کوب شده یا گل بنفشه یا برگ کاهو و گل نیلوفر کوبیده یا گل بنفشه تخم کدو مفید است و یا گل نیلوفر را کوبیده بر سر قرار دهند یا از آب جوشانده آن سر را بشویند. گلاب یا گلهای خنک را بو کنند از امور جنسی و کارهای سنگین و صدمه خوردن بپرهیزند سلامتی سایر اعضاء بدن را بایستی کاملا رعایت کرد چه اگر یکی از اعضاء بیمار باشد باعث تشدید مرض خواهد شد.

جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940