آشنایی با هرم نیازهای انسانی مازلو
خداوند در آیه 15 سوره فاطر میفرماید: انسان سراسر وجودش نیاز است و تنها خدا بی نیاز است. وجود نیاز در زندگی انسانها پیام آور حیات و نبود آن پیام آور مرگ است. انسان دارای نیازهای مختلف و گوناگونی است. مازلو شخصی است که نیازهای ابتدایی و پیچیده انسان را طی مراحلی و در قالب هرم مطرح کرده است. به این هرم هرم شکوفایی نیز گفته می شود. در این مقاله به معرفی این نظریه میپردازیم و شما را در جهت آشنایی هرچه تمامتر با هرم مازلو (مزلو) سوق میدهیم.
مازلو کیست؟
آبراهام هَرولد مازلو (Abraham (Harold) Maslow) اول آوریل سال 1908 در بروکلین نیویورک در خانوادهای یهودی به دنیا آمد و فرزند بزرگ خانوادهای هفت نفره بود. وی دوران کودکی سختی را گذرانده و به دلیل لاغر بودن و بینی بزرگش احساس حقارت میکرد. ابتدا به ورزش روی آورد، ولی در این زمینه نمیتواند موفق شود بنابراین به سمت کتاب رفت. او به منظور مطالعهی روانشناسی در دانشکدهی کارشناسی ارشد دانشگاه ویسکانسین حضور یافت. مازلو به کار بر روی پایان نامه خود را در سال 1934 به پایان رساند و از سال 1937 تا 1951 در دانشگاه کلمبیا به تدریس پرداخت. سپس تا سال 1969 به مدت ده سال رییس دپارتمان روانشناسی بود. در سال 1968 به ریاست انجمن روانشناسی آمریکا رسید و به عنوان پدر روانشناسی انسان گرا شناخته شد. وی در سال 1970 در اثر حمله قلبی دار فانی را وداع گقت.
آشنایی با هرم نیازهای انسانی مازلو
هرم مازلو یا سلسله مراتب نیازهای انسان
آبراهام مازلو یا آبراهام مزلو در سال 1943 نظریه خود را در رابطه با سلسله مراتب نیازها، در کتاب "انگیزه و شخصیت" مطرح نمود. این نظریه، نظریهای بنیادین محسوب میشود. مازلو هدف اصلی انسان را از تلاش، رسیدن به خود شکوفایی میداند و در این جهت یک سلسله مراتب را تدوین نموده است. این سلسله مراتب به شکل یک هرم و در غالب پنج مرحله است. قسمت پایین هرم حاکی از نیازهای اولیه، مهم و ساده انسان و قسمت بالای آن به نیازهای پیچیدهتر، ولی کمتر اساسی اختصاص دارد. حال به شرح هریک ازاین مراحل میپردازیم.
1. نیازهای فیزیولوژیکی یا نیازهاى جسمانى
این نیازها شامل ابتداییترین و اساسیترین نیازهایی هستند که برای ادامه بقا مورد نیاز است، مثل هوا، غذا، آب، مسکن، نیازهای جنسی و خواب. مازلو عقیده داشت که این نیازها غریزیترین نیازها در سلسله مراتب نیازها هستند، زیرا تا اینها برآورده نشوند انسان در این سطح مشغول است و به سمت نیازهای دیگر کشیده نخواهد شد.
2. نیازهای امنیتی طبقه دوم از هرم مازلو
نیازهای امنیتی نیز برای ادامه حیات دارای اهمیت هستند، امّا به اهمیت نیازهای فیزیولوژیکی نیستند. نمونههایی از نیازهای امنیتی عبارت است از حفاظت از خود در حال و آینده، امنیت، ثبات در قانون و شغل و نداشتن ترس از عوامل اجتماعی و محیطی.
3. نیازهای اجتماعی یا نیازهاى تعلق پذیرى
این نیازها شامل وابستگی عاطفی، تعلّق خاطر، روابط دوستانه و خانوادگی، روابط اجتماعی، عشق و عاطفه است. انسان موجودی اجتماعی است و برای ایجاد روابطی خوب با اطرافیان و در اجتماع در تلاش است. به عقیده مازلو این نیازها نیز به مراتب کمتر از نیازهای فیزیولوژیکی و نیازهای امنیتی، اهمیت دارند.
4. نیازهای احترامی در هرم مازلو
این نیازها شامل نیاز به موفقیت، مهارت، استقلال، موقعیت اجتماعی، مورد احترام واقع شدن، داشتن شخصیت اجتماعی، احترام به خود، ارزشهای شخصی، شناخت اجتماعی و پیشرفت است. مازلو در مورد این سطح از نیازهای پنجگانه مینویسد: ارضا نشدن این نیازها موجب احساساتی از قبیل حقارت، ضعف و درماندگی میشود که این احساسات نیز باعث ضربه روحی، دلسردی و یاس خواهد شد و رفتاری غیر اخلاقی به دنبال دارد.
5. هرم مازلو و نیازهای خودشکوفایی
این نیازها بالاترین سطح را در هرم مازلو دارند. انسانهای خودشکوفا، افرادی خودآگاه، علاقهمند به رشد شخصی، کمتوجه به عقاید دیگران و علاقهمند به ارضاء توانائیهای بالقّوه خود هستند. شکوفا کردن تمامی استعدادهای پنهان آدمی؛ حال این استعدادها هر چه میخواهد باشد. همان طور که مازلو بیان کرده است: "آنچه انسان میتواند باشد، باید بشود".
در طول دههی 1960 و 1970 به طبقه بندی و هرم مازلو، سه نیاز دیگر اضافه شده است و به یک مدل 7 و سپس 8 مرحلهای تبدیل شد.
نیازهایی که قبل از نیاز به خود شکوفایی قرار گرفته اند شامل:
- نیازهای شناختی و درک پدیدهها شامل آگاهی و درک، کنجکاوی، شناخت و اکتشاف، نیاز به درک معنا و پیشبینی.
- نیازهای زیباییشناسی و نظم شامل قدردانی و جستوجو برای یافتن زیبایی، تعادل و غیره است.
و
- نیازهای تعالی شامل کمک به دیگران برای رسیدن به تعالی روحی بعد از نیاز به خود شکوفایی قرار میگیرد.
علت طبقه بندی نیازها در هرم مازلو
هریک از واحدهای هرم مازلو با واحدهای دیگر در ارتباط هستند و وقتی نیازهای طبقات پایینتر تامین شوند، توجه به نیازهای بالاتر میسر میشود. در واقع مانند پلههای نردبان تا زمانی که بتوان پای خود را محکم و در جای مناسب پلههای پایینتر قرار داد، پا گذاشتن بر روی پلههای بالاتر ممکن میشود. زمانی که فردی به طبقههای بالاتر گام نهد در واقع نیازهای طبقههای پایینتر را پشت سر گذاشته است و در صورتی که به موردی از نیازهای پایین برخورد کند تنها به بالا بردن آن گزینه پرداخته و به صورت دائمی در پلههای پایینتر باقی نمیماند. با توجه به اینکه در الگوى مزلو، هر مرحله به مرحله قبلى وابسته است، هر فرد باید در هر مرحله جدید از زندگى خود، تا اندازه اى این نیازها را از نو ارزیابى کند.
آشنایی با نظریه مازلو به فرد اطلاعاتی مفید و شناخت و دید گاهی ارزنده در رابطه با نیازهای زندگی میدهد. فرد میتواند با مطالعه این نظریه با نیازهای خود روبرو و آشنا شود. اما نکتهای که در این جا قابل ذکر است، توجه به میزان تعمیم دادن آن است. و این کاملا اشتباه است اگر این تئوری به صورت افراطی تعمیم داده شود و همه رفتارهای انسانی را در چارچوب آن گنجاند.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.