اعتیاد به اینترنت و عوارض آن

در دنیایی زندگی می کنیم که بیش از یک میلیارد نفر به اینترنت دسترسی دارند. جمعیت ایالات متحده آمریکا در سال 2006، 299 میلیون بود. تقریباً 220 میلیون آمریکایی به اینترنت دسترسی دارند و 40درصد از آنها از اینترنت پر سرعت بهره می برند. بچه ها برای گرفتن اطلاعات، سرگرمی و ایجاد رابطه به اینترنت متصل می شوند. تعداد پیام های کوتاهی که روزانه ارسال می شود بیشتر از جمعیت جهان است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پیشگیری نوین، آمریکایی ها برای دریافت اطلاعات، سرگرمی و ایجاد رابطه به اینترنت متصل می شوند. استفاده از اینترنت سریع تر از تلفن، تلویزیون، رایانه، بازی های ویدئویی و... رشد می کند. اینترنت امکاناتی مثل ایمیل، چت، قابلیت خرید و فروش و سرویس های آنلاین را در اختیار کاربران قرار می دهد.

مردم وقتی می شنوند کسی در استفاده از اینترنت مشکل دارد، شک می کنند.

چند نکته مهم درباره استفاده از اینترنت

- زنان بیشتر از مردان آنلاین می شوند.

- 50 درصد از افرادی که آنلاین می شوند در مورد سن، وزن، شغل، وضعیت تاهل و جنسیت شان دروغ می گویند.

- 20درصد افرادی که آنلاین می شوند، تاثیر منفی این کار را در زندگی خود مشاهده        می کنند.

- تقریباً 50 درصد از مشکلات خانوادگی به اینترنت مربوط است.

- 11درصد افرادی که آنلاین می شوند به تدریج به اینترنت معتاد می شوند.

چطور چیزی که آن قدر سالم و ایمن به نظر می رسد می تواند مخرب باشد؟ مشکل اصلی آن است که مشکل را درک نمی کنیم.

آدم ها می توانند هر جا بروند، هر چیزی ببینند و هر کاری بکنند. در اینترنت می توانند بدون آن که دغدغه آدم واقعی بودن را داشته باشند، هر طور که دوست دارند رفتار کنند.

مشکلات

اینترنت مشکلات بسیار زیادی دارد که روز به روز در حال افزایش است. تقریباً 20درصد کسانی که آنلاین می شوند با یکی از مشکلات زیر دست و پنجه نرم می کند:

- غفلت های شخصی

- چک کردن ها و کلیک کردن های اعتیاد گونه

- انزوا و مردم گریزی

- پایین آمدن بازده کاری

- افسردگی

-  مشکلات زناشویی

- اعتیاد جنسی

- سوءاستفاده از اینترنت در محل کار

- ناتوانی در تحصیلات

آیا شما هم به اینترنت اعتیاد دارید؟

استفاده از اینترنت برای کاربرانی که کمتر از دو ساعت در هفته آنلاین می شوند، هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند. کسانی که بیش از 18 ساعت در هفته آنلاین می شوند، بیشتر در معرض مشکل هستند. اعتیاد به اینترنت با هیچ روش خاصی قابل تشخیص نیست. این اختلال، اختلال اعتیاد به اینترنت نام دارد. هیچ معیار خاصی برای سنجش آن وجود ندارد، اما تشخیص این مشکل تقریباً راحت است. یک کاربر معتاد بیش از 10 ساعت در روز برای مصارف غیر کاری آنلاین می شود. پاسخ به سوال " آیا به اینترنت معتادم؟ " به چهار سوال زیر وابسته است:

1- وقتی آنلاین هستید، با چت و سایت گردی کردن حس خوبی پیدا می کنید؟

2- مدت زمان آنلاین بودن تان روزانه افزایش پیدا می کند؟

3- وقتی را که باید به انجام کار دیگری بگذرانید، به آنلاین شدن اختصاص می دهید؟

4- تلاش کرده اید این رویه را کنار بگذارید و موفق نشده اید؟

زمانی که باید وقتتان را صرف کار دیگری بکنید اما میل شدیدی به آنلاین شدن احساس می کنید، یعنی به اینترنت معتاد هستید. " غذا خوردن یادتان می رود؟ " یا " ساعت 3 صبح که برای رفتن به دستشویی از خواب بیدار می شوید ایمیلتان را چک می کنید و بعد دوباره می خوابید؟ " چک کردن ایمیل شبانگاهی نوعی اعتیاد اینترنتی است.

جامعه اینترنتی

برای بسیاری از افراد اینترنت مکانی برای یافتن دوست است.

نیازی نیست که بیرون بروید و با آدم های واقعی دوست شوید. می توانید پشت میزتان بنشینید، فعالیت های زیادی انجام دهید وهر زمان علاقه داشتید وارد دنیای مجازی شوید.

وارد شدن به دنیای مجازی اینترنت شجاعت زیادی نمی خواهد. وقتی واردش شوید، به هر جایش می توانید سرک بکشید. به این دلیل رفتارهای اجتماعی و جنسی در آن قابل پیشگیری و پیگیری نیست.

وقتی افراد صداقت نداشته باشند و رفتارهایشان غیر قابل کنترل باشد، تاثیرات مختلفی بر روابط آنها خواهد گذاشت. صداقت، یک رنگی و جوابگویی در دنیای اینترنت خیلی کمتر از مدرسه، محل کار و جامعه است.

این روزها اینترنت عامل تاثیر گذاری در خانواده ها و زندگی های زناشویی شده است. در برخی موارد، خیلی از روابط به خاطر همین مسئله فروپاشیده می شود. استفاده بیش از اندازه از اینترنت می تواند انزوای اجتماعی، فقدان صمیمیت واقعی و افسردگی ایجاد کند.

خیلی از زن ها، مردها یا خانواده ها به دلیل بروز مشکلاتی که اعتیاد اینترنتی ایجاد کرده برای مشاوره نزد متخصص می روند.

بسیاری از زن ها با ادعای اینکه همسرانشان روابط جنسی اینترنتی دارند یا به سایت های پورنوگرافی می روند خواهان جدایی هستند. بسیاری از بچه ها شبانه روز پای اینترنت می نشینند و والدین نمی توانند زمان زیادی برای تربیت و بزرگ کردن فرزندان شان صرف کنند.

اینترنت، نه تنها زمانی که صرف خانواده و جامعه می شود را کم می کند، بلکه زمانی که باید صرف کار کردن شود را نیز محدود می کند. 70 درصد کارمندانی که از اینترنت پر سرعت استفاده می کنند تا یک ساعت از وقت خود را صرف اینترنت گردی می کنند.

شست و شوی مغزی اینترنتی

آنهایی که خیلی از اینترنت استفاده می کنند می گویند که اینترنت شما را عوض می کند. اگر زمان زیادی را در اینترنت سپری کنید، بقیه دنیا به نظرتان غیر واقعی و عجیب       می آید.

چت های طولانی و کلیک های پشت سرهم، حالتی ایجاد می کند که روان شناسان به آن اختلال گسیختگی می گویند. کاربران اینترنت از واقعیت جدا و وارد دنیای رایانه        می شوند.

بچه ها و حتی بزرگسالانی که زیاد تلویزیون نگاه می کنند وارد خلسه هیپنوتیزمی       می شوند. آنها غرق در تلویزیون شده و از واقعیت جدا می شوند.

یکی از دلایل اعتیاد آور بودن اینترنت، بی انتها، ارتباطی، اجتماعی و اکتشافی بودن تصاویر و اطلاعات بیکرانش است.

پیش از آمدن اینترنت، زوج ها و فرزندان شب هنگام ارتباطی با دوستان شان نداشتند و وقت شان را صرف خواندن، بازی کردن و تماشای تلویزیون می کردند.

چرا افراد به اینترنت گرایش پیدا می کنند؟

یکی از دلایلش کنجکاو بودن انسان است. همه ما دوست داریم چیزهای بیشتری ببینیم و کارهای بیشتری انجام دهیم. اکثر ما مسافرت کردن را دوست داریم و وقتی نمی توانیم به مسافرت برویم، دوست داریم کتاب بخوانیم و فیلم نگاه کنیم. اما گذران وقت در اینترنت فقط برای خوشگذرانی نیست.

با اینکه آنلاین بودن به شما احساس بهتری می دهد اما احساس شما را هم تغییر        می دهد. می تواند نوعی فرار از واقعیت باشد که لزوماً برای شما بهتر نیست. برای       خیلی ها خیال پردازی پرچالش، بهتر از واقعیت است.

برخی افراد، به برنامه های بی ارزش تلویزیون نگاه و کانال ها را بالا و پایین می کنند.

عوض کردن مکرر کانال های تلویزیون پروسه ای رنج آور است که باعث می شود  بقیه افراد اتاق را ترک کنند یا کنترل را از دست فرد بگیرند. اینترنت از این نظر محدودیت زمانی ندارد.

شاید باور نکنید، مودم های ADSL بیشتر از مودم های دایل آپ اعتیاد می آورند. اکثر افراد وقتی از اینترنت دایل آپ استفاده می کردند حوصله اینترنت را نداشتند. سرعت آن بسیار پایین و خسته کننده بود. اما هنگامی که اینترنت پر سرعت وارد بازار شد همه چیز تغییر کرد. سرعت دریافت اطلاعات اعتیادآور است.

هر چیزی در اینترنت اکتشافی، هیجان آور و مملو از فرصت های اجتماعی است. افراد وقتی دلیل کار نکردن برنامه یا وب سایتشان را می فهمند احساس می کنند پاداش       گرفته اند.

هر نوع ارتقاء در مهارت های شما ازجمله ارتقاء برنامه یا دسترسی شما به لینک های جدید و جالب می تواند تغییراتی در شیمی مغزتان ایجاد کند. شدید ترین تغییر " هجوم دوپامین " نام دارد.

دوپامین ماده ای شیمیایی است که تصمیم گیری و تکانش گری مغز را کنترل می کند. این ماده می تواند روحیه و اعتماد به نفس تان را تقویت کرده و به شما احساس لذت     می دهد.

روابط جنسی اینترنتی

روابط جنسی اینترنتی به گفت و گوهای جنسی دو طرفه با هدف ایجاد لذت گفته      می شود. اغلب افرادی که چنین کاری انجام می دهند اهمیت و تاثیر رفتارشان را دست کم می گیرند چون معتقدند که روابط جنسی اینترنتی، روابط جنسی واقعی نیست. تاسف آور است که خیلی از نوجوانان از 16 سالگی به روابط جنسی اینترنتی اعتیاد پیدا       می کنند.

افراد در دنیای امروز به راحتی می توانند به محتوای جنسی و پورنو گرافیک دسترسی داشته باشند. بچه ها می توانند ساعت های متمادی در اینترنت وقت گذرانی کنند و در این گشت و گذار خواه ناخواه با موضوعات روابط جنسیی برخورد خواهند کرد.

بیشترین "هجوم ها" از طرف معتادان اینترنت به وحشی گری ها و بد رفتاری های جنسی است. مردم با خودشان می گویند که فقط یک دقیقه کلیک می کنند و نگاه      می کنند اما تاثیرات آسیب زا و تحریک کننده آن اعتیادآور است.

تبلیغات اینترنتی

مردم عقیده دارند اینترنت در زمان صرفه جویی می کند، اما واقعیت آن است که مردم وقت زیادی را صرف یاد گرفتن نحوه صرفه جویی در زمان می کنند. نتیجه آن است که کاربرانی که در خانه از اینترنت استفاده می کنند ساعت های متمادی را بدون آنکه متوجه شوند در اینترنتی که سود اقتصادی برایشان ندارد سپری می کنند. به این ترتیب از    فعالیت های طبیعی شان عقب می افتند.

دنیای واقعی در مقابل دنیای مجازی اینترنت

آیا به کودکتان اجازه می دهید که هر زمان هرکجا که دوست داشت برود و با هرکسی که دوست داشت وقت بگذراند؟

آیا دوست دارید فرزندتان با دوستان خود تکالیف مدرسه را انجام دهد، موسیقی گوش دهد و فوتبال بازی کند؟

آیا دوست دارید فرزندتان دو تا چهار ساعت در روز را پای اینترنت به بازی کردن، عکس نگاه کردن، چت کردن با آدم های ناشناس و دیدن سایت های جنسی درحالیکه خود را یک بزرگسال جا می زنند، صرف کند؟

آیا به شوهرتان اجازه می دهید که به خانه یک زن ناشناس برود و ساعت ها درمورد عشق، روابط جنسی و آرزوهایش با او حرف بزند؟

آیا دوست دارید رابطه های اینترنتی برقرار کنید باوجود اینکه می دانید اکثر این ارتباطات برمبنای دروغ پایه گذاری شده اند؟

آیا به کودکتان اجازه می دهید به کتابخانه ای برود که یک مرکز تن فروشی در کنارش قرار دارد و بزرگسالان مشغول تماشای آن هستند؟

روانشناسان عقیده دارند که برای دست یافتن به اکثر چیزهایی که در زندگی وجود دارد، باید تلاش کرد. اینترنت یک ابزار است، زندگی نیست. اینترنت یک چالش تکنولوژیکی است، یک چالش واقعی در زندگی نیست.

شاید کاربران آن بتوانند در دنیای مجازی سلطه و غلبه پیدا کنند اما این سلطه در زندگی، کار و روابط واقعیشان نیست. اینترنت روابط اجتماعی و جنسی بی نهایتی برای شما فراهم می کند. اینترنت یک حس ماجراجویی و اکتشاف به شما می دهد. تحریکتان     می کند و می تواند به شدت هیجان انگیز باشد.

شکی نیست که اینترنت درحال گرفتن جای زندگی فعال واقعی است. اینترنت از نظر اجتماعی کاملاً امن است. در اینترنت می توانید هر کجا که دوست دارید با هر هویتی که می خواهید بروید. در دنیای اینترنت، افراد چاق لزومی ندارد که درست غذا بخورند یا ورزش کنند تا وزنشان را پایین بیاورند.

می توانند خیلی راحت وانمود کنند که جوان، زیبا و خوش هیکل هستند. دخترها و پسرهای خجالتی می توانند روابط جنسی اینترنتی داشته باشند بدون ترس از اینکه پس زده شوند. به هر چیزی که بخواهید می توانید نگاه کنید و با هر کسی که دوست داشتید حرف بزنید بدون اینکه والدینتان، دوستانتان یا همسرتان متوجه آن شود.

تحقیقاتی که روی کودکان انجام گرفته خیلی جالب است. اینطور مشخص شده که نوجوانان بیشتر از افراد بزرگسال در معرض خطرند. دخترها و پسرهای خجالتی در مدسه های بزرگ درمعرض مشکلات زیادی هستند. اعتیاد نوجوانان به اینترنت در مدرسه های کوچک کمتر اتفاق می افتد.

نوجوانان خجالتی در مدرسه های بزرگ به خانه هایشان پس زده می شوند و بی صبر و ناراحت می شوند. جای تعجب نیست که خیلی از آنها دنیای مجازی اینترنت را به دنیای واقعی که در آن تنها هستند ترجیح دهند.

استفاده از اینترنت، استفاده خانواده ها از تلویزیون را کاهش داده است. اما این روزها افراد درحالیکه به اینترنت متصل هستند توامان تلویزیون هم تماشا می کنند. چت و ایمیل پرطرفدارترین سرگرمی اینترنتی در بچه ها و نوجوانان شده است.

پیشگیری

اینترنت طوری ساخته شده است که به راحتی قابل مشاهده و دسترسی باشد. در حال حاضر، هیچ راهی برای جلوگیری موثر از دسترسی افراد به محتواهای  نامناسب در اینترنت وجود ندارد. فیلترها و روش هایی که استفاده می شود خیلی راحت به دست بچه ها و نوجوانان باهوش فاش می شود. خوشبختانه راه های زیادی برای کنترل مصرف اینترنت وجود دارد.

راه هایی برای کنترل استفاده از اینترنت در محل های کار ایجاد شده است. کارمندان اگر بدانند که استفاده آنها تحت کنترل کسی است ندرتاً از اینترنت سوء استفاده خواهند کرد.

یک راه دیگر این است که رایانه را در یک محیط عمومی قرار دهید. جلوی چشم بودن فشار اجتماعی ایجاد می کند و باعث می شود افراد نگران عواقب بازدیدهای خود باشند. رفتارهای اعتیادگونه نیز به نظر دوستان، والدین و افراد خانواده خواهد آمد.

با اینکه در محل های کار سیستم کنترل کاربری کارمندان وجود دارد اما هنوز چنین نرم افزاری در دسترس خانواده ها نیست.

از زمانیکه کودکان به همه اطلاعات کره زمین از طریق اینترنت دسترسی پیدا کرده اند، امنیت روانی و حتی فیزیکی نگرانی بزرگی شده است. به همین دلیل است که والدین باید به شدت از نحوه استفاده فرزندانشان از اینترنت آگاهی داشته باشند. رها کردن بچه به تنهایی در اتاقش خیلی خطرناک خواهد بود.

اگر روابط و خانواده تان را دوست دارید نمی توانید اینترنت را نادیده بگیرید. باید بدانید که اعضای خانواده و کارمندانتان با اینترنت چه می کنند. شاید فکر کنید کاری که افراد بزرگسال در اوقات بیکاری خود انجام می دهند به خودشان مربوط است اما درمورد   بچه ها و کارمندان این وضع فرق می کند.

اگر در زندگی توازن و تعادل را رعایت کنید، مطمئناً خیلی بهتر می توانید از عوارض بد اینترنت هم پیشگیری به عمل آورید. افراد معمولاً برای پیداکردن گمشده های زندگی خود به سراغ اینترنت می روند و آنقدر درگیر روابط و محتواهای آن می شوند که دیگر کم کم مسئولیت ها و روابط زندگی واقعیشان را فراموش می کنند. به همین دلیل همه تلاشتان باید ایجاد تعادل در همه امور زندگی باشد.

آزمون اعتیاد به اینترنت

(IAT) یکی از معتبرترین آزمون های سنجش اعتیاد اینترنتی است.

1. چقدر بیشتر از آنچه قصد دارید؛ در اینترنت می‌مانید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ.شامل حال ‌من نمی‌شود.

2. چقدر به‌خاطر آنلاین ماندن؛ اعضای خانواده را نادیده‌ گرفته‌اید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

3. چقدر اینترنت را به بودن با همسرتان ترجیح می‌دهید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

4. چقدر از طریق اینترنت با کاربران دیگر رابطه ایجاد ‌می‌کنید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ.شامل حال ‌من نمی‌شود.

5. چقدر دیگران از شما به خاطر میزان آنلاین بودن‌تان شاکی هستند؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ.شامل حال ‌من نمی‌شود.

6. چقدر به‌خاطر اینترنت؛ نمرات و کارهایتان در مدرسه افت کرده است؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ.شامل حال ‌من نمی‌شود.

7. چقدر ایمیل‌هایتان را پیش از کارهای ضروری دیگرتان چک می‌کنید؟

الف. به ندرت

ب. گاه ‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

8. چقدر عملکرد کاری و بهره‌وری شما به خاطر اینترنت آسیب دیده است؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ.شامل حال ‌من نمی‌شود.

9. وقتی از شما می‌پرسند که چه‌کارهایی آنلاین انجام می‌دهید؛ چقدر در موضع تدافعی یا پنهانکاری قرار ‌می‌گیرید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

10. چقدر افکار آزار دهنده در زندگی را با افکار آرام‌بخش در اینترنت خنثی می‌کنید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

11. چقدر وقتی در اینترنت هستید؛ احساس می‌کنید توان پیش‌بینی امور را دارید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

12. چقدر فکر می‌کنید که زندگی بدون اینترنت، چیزی کسالت بار؛ تهی و بی‌لذت است؟

الف. به ندرت

ب. گاه ‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

13. چقدر وقتی کسی هنگام آنلاین بودن مزاحم شما می‌شود؛ غر می‌زنید؛ فریاد می‌زنید یا عصبانی می‌شوید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

14. چقدر به خاطر قطع نکردن اینترنت؛ دچار بی خوابی هستید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

15. چقدر فکر می‌کنید که در حالت آفلاین حواس پرتی دارید؛ ولی در حالت آنلاین بهتر هستید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

16. وقتی آنلاین هستید چند بار این جمله را به زبان می آورید؟ " فقط چند دقیقه مونده؛ الان میام. "

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

17. چقدر سعی کرده‌اید از میزان آنلاین بودن خود بکاهید و موفق نشده‌اید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

18. چقدر سعی دارید میزان آنلاین بودنتان را از دیگران مخفی کنید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

19. چقدر میزان آنلاین بودن را به بیرون رفتن با دیگران؛ ترجیح می‌دهید؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

20. وقتی آفلاین هستید؛ احساس افسردگی و عصبیت می کنید که با آنلاین شدن از بین می‌رود؟

الف. به ندرت

ب. گاه‌گاهی

پ. غالبا

ت. به کرات

ج. همیشه

چ. شامل حال ‌من نمی‌شود.

در تست IAT هر چه نمره شما بیشتر باشد؛ اعتیاد تان به اینترنت شدیدتر است. نمرات به ترتیب از یک تا پنج هستند.

جمع نمرات بین 20 تا 49 = کاربر معمولی هستید.

جمع نمرات بین 50 تا 79 = به زودی معتاد می‌شوید. مراقب باشید.

جمع نمرات بین 80 تا 100 = به اکثر پرسش‌ها نمرات 4 یا 5 داده‌اید. معتاد اینترنتی هستید و باید مشکل‌تان را حل کنید.