ایجاد عزت نفس و گسترش فضای همدلی در خانواده دو عامل پیشگیری از اعتیاد


هادی بهرامی در گفت‌وگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهارداشت: خانواده و تربیت صحیح فرزندان عاملی مهم در پیشگیری از اعتیاد به شمار می‌رود البته باید توجه داشت که اعتیاد آسیب اجتماعی بسیار پیچیده‌ای است که علل و عوامل گوناگونی در شکل‌گیری و ایجاد آن نقش دارند لذا برای رفع یا کاهش اعتیاد باید به همه این عوامل توجه داشت و تنها به یک یا چند عامل خاص توجه نکرد.

وی با اشاره به اینکه اعتیاد علل سطح اول، دوم و سوم دارد، گفت: علل سطح اول باید توسط روانشناسان بالینی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد و نقش تربیت در پیشگیری از اعتیاد در سطح سوم قرار داشته که روانشناسان شخصیت تربیتی می‌توانند در این زمینه به ارائه بررسی‌ها بپردازند.

این روانشناس شخصیت تربیتی ادامه داد: کمبود محبت یا افراط در محبت، تبعیض بین فرزندان، محدود کردن فرزندان، اعتیاد اعضای خانواده، رفاه اقتصادی خانواده، بی سوادی یا کم سوادی والدین، فقر اقتصادی، اختلافات خانوادگی والدین، کم توجهی به نیازهای جوانان ونوجوانان از جمله عللی هستند که در گرایش به اعتیاد مواد مخدر افراد جامعه نقش دارند.

بهرامی یکی از جنبه‌های مهم رفتار پدر و مادر را برخورد صحیح در هویت یابی نوجوانان برشمرد و افزود: .نوجوان و جوان نیازمند بالندگی بوده و این بالندگی تابع روش‌های صحیح تربیتی است که برای کاهش اعتیاد با ارائه آموزش‌های درست به خانواده‌ها می‌توان در زمینه گام برداشت. متاسفانه در حال حاضر دانش خانواده‌ها به روز نبوده و ارتقاء آن بسیار حائز اهمیت است.

وی نقش والدین در پیشگیری از اعتیاد فرزندان را مهم برشمرد و گفت: شخصیت کودک و نوجوان متأثر از رفتار پدر و مادر است .والدینی که با موازین تعلیم و تربیت آشنا باشند، به فرزندان خود آگاهی داده وآنان را به سلامت از تنگناها و بحران‌های زندگی عبور می‌دهند و باعث می‌شوند آنان با احساس مسؤلیت و تعقل و تفکر در برابر بحران ها از خود درایت بیشتری نشان دهند.

این روانشناس شخصیت تربیتی تاکید کرد: ایجاد ارتباط کلامی با فرزندان و گسترش فضای همدلی توسط والدین برای اینکه به دل‌های‌‌ ‌یکدیگر راه یابند جهت پیشگیری از آسیب‌هایی همچون اعتیاد قابل توجه است تا چنانچه جوان در معرض آسیب قرار گرفت، راهی برای ارتباط با والدینش وجود داشته باشد. همچنین اگر به نیازهای عاطفی فرد در محیط خانواده توجه شود، فرزند نسبت به بسیاری از اظهار محبت‌های ساختگی توجه نکرده و از فریب آن ها مصون مانده و بر اساس عقل و خرد ابعاد مثبت و منفی عمل خود را می‌سنجد.

به گفته بهرامی همچنین رفتار محترمانه با فرزندان باید به صورتی باشد که عزت و کرامت آنان حفظ شود. این شیوه باعث می‌شود تا آنها صاحب عزت نفس شوند و این موضوع فزرندانشان را از اعتیاد دور می‌سازد. همچنین نظارت بر انتخاب دوستان و معاشرت فرزندان نباید از منظر والدین غافل شود و اولیا باید با شناخت کامل، معیارهای انتخاب دوست مناسب را به فرزندان نشان بدهند تا در آن مسیر به بیراهه نروند.

وی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر که توسط وزیر کشور و دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر مطرح شده است را بسیار مثبت ارزیابی کرد و اظهارداشت: زمانی که مسئله اعتیاد مورد توجه مردم قرار گیرد بهتر و جامع‌تر می‌توان جهت پیشگیری و مبارزه اقدام کرد چرا که همه در زمینه مشارکت کرده و نتایج سریع‌تر و مطلوب‌تر به دست می‌آیند لذا با اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر، موفقیت در این حوزه چندین برابر می‌شود.

این روانشناس شخصیت تربیتی در پایان خاطر نشان کرد: در حال حاضر آموزش‌های پیشگیری از اعتیاد کفایت نمی‌کند و ضمن اینکه باید توجه داشت که به تنهایی با آموزش نمی‌توان به کاهش اعتیاد دست یافت ولی در این زمینه همراه با توجه به دیگر علل اعتیاد باید برنامه‌های جامع و مدونی را اجرایی کرد.

 

https://t.me/entekhab123

مرکز روانشناختی و مشاوره انتخاب

تلفن هماهنگی جهت تعیین وقت قبلی:

0616-638-0922 فرزاد سلحشور

مرکز مشاوره تلفنی