با کودکی که به آستانه نوجوانی رسیده چگونه رفتار کنیم
وقتی که فرزند شما در آستانه ورود به نوجوانی قرار میگیرد، بسته به اینکه دختر باشد یا پسر رفتارهای متفاوتی از خود نشان میدهد. به طور کلی در این دوران دخترها نسبت به مسائل واکنشهای بیشتری نشان میدهند مثلاًگریه و یا حاضر جوابی میکنند و یا دست به رفتارهای نمایشی میزنند. در حالیکه پسرها بین کنارهگیری کردن از موقعیت و روی آوردن به دفاع از خودشان در نوسان هستند. کنار آمدن با فرزندی که در آستانه ورود به نوجوانی است، چه دختر باشد و چه پسر، برای والدین چالش برانگیز و گاهی هم کمی ترسناک است .
بسیاری از والدین به بزرگ شدن نوجوانشان به چشم یک مصیبت نگاه میکنند، با این باور که تنها میتوانند بدون هیچ کمکی تبدیل کودک دلبند خود به یک غول غیر قابل پیش بینی را تماشا کنند. اما این روش باعث میشود که شما و نوجوان شما سالهای بدی را بدون رضایت از در کنار هم بودن بگذرانید. فرزند شما دیگر یک کودک نیست، او دیگر سالهای نوجوانی و جوانیاش را میگذراند،یک روز میبینید که خیلی مودب و خوش رفتار است و روز دیگر در خود فرو رفته و اخلاق خوشی ندارد. او دیگر به مسایل متفاوتی فکر میکند و از شما توقعات تازهای دارد. مثلاً دلش میخواهد در زمان رفت و آمد او محدودیتی وجود نداشته باشد و با دوستان خود بیرون برود بدون اینکه از او سوال و جواب کنید شود.
اینکه با فرزند خود دوست باشید کافی نیست باید نقش پدر و مادر را به خوبی ایفا کنید و قوانین روشنی را وضع کنید
گاهی والدین تصور میکنند که اگر سعی کنند دوست فرزند خود باشند، بسیاری از مشکلات حل خواهند شد. اما واقعیت آن است که بر خلاف آنچه که در ظاهر به نظر میآید، فرزند شما برای پشت سر گذاشتن این مرحله روی کمک «پدر و مادرش» حساب کرده است. در واقع شما تا وقتی که در موضع پدر و مادر او هستید میتوانید به او کمک کنید که بفهمد چطور رفتار کند.
در حالیکه فرزند شما دارد تلاش میکند تا استقلال خود را افزایش بدهد، شما هم باید به دنبال آن باشید که مناسب شرایط جدید، قوانین جدیدی را وضع کنید. قبل از هر چیز باید خط قرمزها را برای او مشخص کنید و به محض اینکه میبینید که او دارد به سمت یک رفتار غیر قابل قبول میرود، به روشنترین و آرامترین شکل ممکن با او ارتباط برقرار کنید و تذکر بدهید.
نوجوانان نیاز دارند در محدودهای که برای کشف دنیای بیرون و ارتباطات اجتماعی شان دارند، بتوانند آزادانه حرکت کنند و البته برای این منظور لازم است قوانین و خطوط واضح و روشنی برای آنها مشخص شده باشد. شما به عنوان والدین وظیفه دارید در این سن ارزشهای خانوادگی و دینی خود را با کلمات و رفتار خود به نوجوان خود بگویید. اگر دروغ را نمیپسندید و نمیخواهید از نوجوانتان دروغ بشنوید نه تنها این را به او بگویید بلکه با رفتار خود و راستگویی نشان دهید که این عمل از نظر شما نا پسند است. به فرزند خود کمک کنید بتواند مهارتهایی برای کنترل و مدیریت خودش را به نحو مناسبی یاد بگیرد.
در زمان نقض قوانین از سوی فرزند با او برخورد کنید
وقتی فرزندتان به آستانه ورود به نوجوانی میرسد کمتر پیش میآید که مشوقها در مورد او جواب بدهند. در این مواقع در ازای نقض قوانین، از تنبیههای متناسب استفاده کنید. شکی نیست که نوجوان و جوان هم خط قرمزهایی را که شما برایش گذاشته اید امتحان خواهد کرد تا ببیند شما تا چه اندازه در این قوانین جدی هستید و چقدر میتوانید سرکشیهای او را تحمل کنید. با تمام این حرفها او هنوز هم فرزند شماست و حتی اگر از قوانین شما سرپیچی کند باز هم به شما نیاز دارد. مهم این است که بتوانید تشخیص دهید کدام تلاشها ارزشش را دارد و کدامیک نتیجه معکوس میدهد.
در سخت گیری به فرزندان تعادل را رعایت کنید
ممکن است شما مدل موی پسر خود و لباس نامناسب دختر خود را دوست نداشته باشید. یا حتی ممکن است فرزند شما در بازیهایی شرکت میکند که شما نمیپسندید. اما قبل از اینکه دخالت کنید و حرفی بزنید، به کل قضیه بهتر نگاه کنید. اگر این کار فرزند شما، او را در معرض خطری قرار نمیدهد، خیلی سختگیری نکنید و اجازه دهید تصمیمات متناسب با سن خود را بگیرد.
بعضی ازوالدین ممکن است با احساس اینکه تسلطی بر نوجوان خود ندارند هر بار که او از مسیر درست منحرف شود، او را سرکوب میکنند. گروه دیگر برای اینکه از مقابله با فرزند خود و دلخوری و رو در رویی او پیشگیری کنند، هیچ ایرادی از کارهای نوجوان خود نمیگیرند. اما هیچکدام از این دو روش صحیح نیست. بلکه لازم است بین آزادی دادن به فرزند خود و پیروی او از شما تعادلی وجود داشته باشد.
اگر بیش از حد بر پیروی او تاکید کنید ممکن است موفق شوید او را مجبور کنید مطابق میل شما رفتار کند، فرزند شما در یک محیط بسته بزرگ میشود بدون اینکه مهارتهای حل مساله و ارتباط اجتماعی را یاد گرفته باشد. علتش هم این است که همیشه شما به جای او تصمیم گرفتهاید.
فرزند احتیاج به فرصتی برای خلوت کردن با خود را دارد این فرصت را به او بدهید
وقتی که بین شما و فرزند شما بحثی شکل می گیرد که منجر به داد و فریاد او میشود ، یک قدم عقب بکشید و منتظر بمانید که آرام شود. او را ترغیب کنید تا از موقعیت فاصله بگیرد و فرصتی برای آرام شدن پیدا کند . هر زمان که ارام شد و امادگی پیدا کرد با او صحبت کنید.
ارتباط موثر برقرار کنید و ارتباط رو در رو داشته باشید
با فرزند خود خلوتهایی دو نفره داشته باشید مثلاً با هم به رستوران یا پارک بروید و با هم صحبت کنید. هرگز او را مجبور به حرف زدن نکنید بلکه اجازه بدهید که او گفتگو را هدایت کند حتی اگر میخواهد درباره چیزهایی که به نظر شما مهم یا جالب نیستند صحبت کند. این گفتگو حتی اگر پایان مشخصی هم نداشته باشد اما به شما کمک میکند تا گوش کردن به او را تمرین کنید. لازم است شما راه تازهای برای ارتباط با نوجوان خود پیدا کنید و دوباره با کودک خود مرتبط شوید و چیزهای تازهای از او یاد بگیرید. اگر او عاشق رایانه و تلفن همراه است و دوست دارد با آنها ور برود با او همراه شوید تا هم شما از او چیزهای تازه در این باره یاد بگیرید و هم بتوانید ارتباطات او با دیگران را از این طریق نظارت کنید. اگر او به فوتبال یا ورزش دیگری علاقه دارد میتوانید دراین ورزش با او همراه شوید حتی اگر همراهی شما تماشای یک مسابقه با یکدیگر باشد.
فضای خانه را گرم و صمیمی کنید
اغلب نوجوانان اعتراف میکنند که مایلند وقت بیشتری را با والدین و خانواده خود بگذرانند. بنابر این سعی کنید با فرزند خود اوقات خوشی داشته باشید و محیط دوست داشتنی برای او فراهم کنید، که همیشه برای بازگشت او آماده است. زمینی گرم و محکم که حتی چس از زمین خوردنش هم بتواند به آن تکیه کند و روی پاهای خودش بایستد. هر قدر هم که او بخواهد مستقل از شما و همسرتان رفتار کند، اما هنوز هم فرزندی است که به پناه امن «خانه و خانواده» نیاز دارد. پس خانه را پناه امن او کنید. برای مثا ل مادری وقتی احساس کرد که فعالیت های فوق برنامهاش باعث شده است که فرزندانش از خانواده دور شوند، یک روز در هفته را به عنوان «شب خانواده» تعیین کرد که در آن همه خانواده بدون هیچ عامل مزاحمی دور هم جمع میشوند، با هم غذا را آماده میکنند، صحبت میکنند و بازی میکنند. این کار باعث شد آنها به یاد بیاورند که بخشی از خانوادهای هستند که آنها را همانطور که هستند پذیرفته است.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.