با چه عواملی بلوغ زودرس ایجاد می شود ، بلوغ زودرس چگونه پدید می آید و در صورت بروز آن در میان کودکان و نوجوانان چگونه باید برخورد کرد و راههای پیشگیری از ایجاد این مشکل کدامند؟
سن بلوغ جنسی در جامعه ایران پایین آمدهاست. چندسالی است جامعهشناسان، روانشناسان و مشاوران درباره مسائل جنسی نسلِ در حالِ رشد هشدار میدهند. آنها معتقدند کاهش سن بلوغ جنسی ضربههای زیادی به به نسل آینده و جامعه آن خواهد زد.
“بلوغِ زودرسِ جنسی در همه کشورها آسیبزاست؛ اما در ایران به موضوعی پیچیدهتر تبدیل شده است و عوامل زیادی را تحتتاثیر قرار میدهد.”
مهمترین تاثیرهای بلوغ جنسی زودرس درمیان کودکان و نوجوانان تاثیر بر ازدواج نسل آینده است؛ افرادی که فاصله نیاز جنسی تا ازدواجشان بسیار زیاد شده است. این مسئله به شکل آسیب در زندگیشان سر برمیآورد”.
وقتی از بلوغ جنسی صحبت میکنیم با یک مسئله فیزیولوژیکی و روانشناختی روبروییم. بلوغ که بخشی از آن نسبی است نشانههایی دارد که قرار است توانایی تولید مثل را به انسان بدهد؛ یعنی تغییر در ارگانهای بدن و هورمونها و امکان ارتباط جنسی.
در فرهنگهای مختلف سن رسیدن به بلوغ جنسی متفاوت است. در ایران همواره پسرها از دخترها دیرتر به این سن میرسیدند. سن رسیدن به بلوغ در پسران 14-15 سالگی و سن رسیدن به بلوغ در دختران 12-13 سالگی است.
در سالهای اخیر بخش قابل توجهی از نوجوانان ما از ابتدای دوران نوجوانی یا پایان کودکی به بلوغ جنسی میرسند. در پسرها این سن به 10-12 سالگی و در دخترها 9-10 سالگی رسیدهاست.
وقتی بلوغ جنسی رخ میدهد، فرد رفتارهایی را بروز میدهد که مخصوص دنیای بزرگسالی است؛ چرا که با بلوغ فکری و شناختی همراه است. این بلوغ بلوغی فیزیولوژیکی و روانشناختی است و بنابراین از هر دوی اینها منشاء میگیرد.
یکی از دلایل زودرس شدن بلوغ جنسی مسائل زیستی و تغییر رژیم غذایی است؛ از غذاهای دیر آمادهشونده به غذاهای ناسالم و چربیهای اشباع نشده: مانند فستفودها. فستفودها خود محرک هورمونها هستند و باعث میشوند هورمونهای جنسی زودتر ترشح شوند.
تصاویری که بلوغِ جنسی را جلو انداختهاند
بلوغ جنسی در بخش روانشناختیِ آن به آموزههای نوجوانان و کودکان باز میگردد. مثلا در دسترسبودن شبکههای اجتماعی و موبایلی منجر شده که کودک و نوجوان بتواند به راحتی به تماشای تصاویر و یا فیلمهایی بنشیند که برانگیزاننده هورمون جنسی وی هستند. این در حالی است که کودکان نسلهای قدیمیتر امکان تماشای فیلمهای مبتذل را نداشتند.
تابوی تماشای تصاویری که مناسب کودکان نیست در خانوادههای ایرانی شکستهاست. در گذشته اگر فیلم ویدوئی بود که تصاویری نامناسب داشت خانواده اجازه نمیداد کودک یا نوجوانش آن را ببیند. کودکان یا نوجوانان امروزی اما در کارتونها و فیلمهایی که میبیند، حتی اگر نخواهند، با مسائل جنسی آشنا میشود.
تماشای روابط جنسی اگر در نسل گذشته در نوجوانان دبیرستانی وجود داشت، حالا به دانشآموز راهنمایی و حتی دبستان رسیدهاست.
بلوغ زودرس جنسی در کشورهای دیگر نیز بوده و در آنها نیز بحرانهایی به وجود آوردهاست. مثلا در آمریکا این موضوع وجود داشت و یکونیم میلیون دختر نوجوان باردار از روابط نامشروع را به جای گذاشت. اما در این جامعه از دوران رییسجمهوری کلینتون برنامهای در پی گرفته شد تا مشکلات بلوغ جنسی در میان افراد کم سن و سال کاهش داده شود. چرا که بلوغ زودرسِ جنسی برای همه فرهنگها آسیبزاست و به طور کلی هر چیز زودرسی نامبارک است.
در ایران اما با به هیچوجه نخواستهایم بحث غریزه جنسی را به رسمیت بشناسیم. حتی نوجوان 16-17 ساله نیز که به طور طبیعی به بلوغ جنسی رسیدهاست را نمیخواهیم ببینیم. هرچیزی هم که ندیده گرفته شود، یعنی برای آن آماده نیستیم که میتواند خسارتهای جبرانناپذیری داشته باشد.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.