تاثیر رفتار درمانی روی شخصیت ما
ریشه های رفتار درمانی
رفتار درمانی از رویکردهای متعهد به علم تجربی است. برای رفتار درمانگران پرداختن به مفاهیم انتزاعی و تعریف های ذهنی امری غیرضروری است. آن ها با کمک گرفتن از نظام های تقویت رفتار و خزانه رفتاری مراجعین خود تلاش میکنند که سیستم رفتاری فرد را تغییر دهند.
خزانه رفتاری : خزانه رفتاری به معنی مجموعه رفتارهایی است که فرد در زندگی روزمره خود انجام می دهد و معمولا از فردی به فرد دیگر و یا فرهنگی به فرهنگ دیگر تفاوت دارد. خزانه رفتاری فرد را با پرسیدن از علایق و فعالیت هایی که افراد انجام میدهند، می توان فهمید.
نظام تقویت : در نظام تقویت ما اعتقاد داریم که همه محرک هایی که در اطراف ما وجود دارند می توانند با تکنیک های شرطی شدن یا برای ما خوشایند باشند و یا ناخوشایند. برای مثال شکلات برای یک کودک ۶ ساله محرکی خوشایند است، هنگامی که کودک رفتاری را که متناسب با موقعیت باشد انجام دهد می توان آن رفتار را با دادن شکلات تقویت نمود.
برنامه های تقویت : برنامه های تقویت بدین صورت است که ما هر محرک را برای هر رفتار به چه صورت تجویز کنیم. به عنوان مثال اگر به رفتار سیگار کشیدن توجه کرده باشید، افراد سیگاری برای رفع خستگی و احساس شادابی در طی روز سیگار می کشند. آن ها هر بار پس از شاد بودن برا حفظ نشاط خود و یا بعد از ناراحتی برای بهبود وضعیت روانی سیگار می کشند، سیگار کشیدن یک نوع رفتار تقویتی است اما برنامه های تقویت معمولا دارای مدل های ساده و کارآمدی هستند که در طی زمان می تواند رفتار ما را تغییر دهند.
نحوه درمان در رفتار درمانی
در یک درمان رفتاری مراجع مشکل خود را بیان کرده و مشاور و روان درمانگر رفتاری سعی در از بین بردن مسأله دارند. برای مثال اگر شما مشکل ترس یا فوبیا دارید رفتاردرمانگر به این صورت قادر به حل مشکل شما می باشد:
۱. شناسایی عامل مشکل(برای مثال گربه)
۲. اندازه گیری میزان ترس شما از مواجه شدن با آن عامل (مثلا اگر شما بدانید گربه در فاصله ۳ متری شماست احساس ترس ندارید)
۳. خاموش کردن پاسخ ترس شما (مثلا با فکر کردن به گربه و آرام آرام نزدیک شدن به آن و یا تکنیک های دیگر)
درواقع اساس درمان فوبی ها در رفتاردرمانی خاموشی است که طی آن محرکی که سابقا برای فرد ترسناک بود پس از مدتی بی معنی می شود.
رفتار درمانی در زندگی روزمره
هم ما و هم شرکت های تجاری و اصولا جوامع انسانی بدون دانستن این نظام از آن استفاده می کنند. به عنوان نمونه شما زمانی که در اتومبیل خود نشسته اید و کمربند ایمنی را نبستید، اندکی پس از حرکت اتومبیل شما شروع به بوق زدن می کند، بوقی آزار دهنده و ممتد! و یا هنگامی که سرعت مجاز را رد می کنید نیز اتومبیل شما بوقی ممتد می زند. برای این که آن را قطع کنید مجبورید که کمربند خود را ببندید و یا سرعت خود را کاش دهید.
اگر در شرکتی مشغول به کار هستید، در صورت بی نظمی و تاخیر و یا عملکرد بد، مسئولین شما ممکن است به هر شکلی شما را تنبه و توبیخ کنند. این جریمه یا به صورت کسر از حقوق است و یا به صورت خلع درجه کاری. همچنین در صورت عملکرد رضایت بخش آن ها به شما پاداش می دهند و درجه کاری شما را بالاتر می برند.
رفتار درمانی برای چه اختلالاتی مناسب است ؟
رفتاردرمانگران بیشترین و بهترین نتیجه را از بیمارانی که مضطرب هستند می گیرند. انواع تکنیک های آن ها به درمانگران کمک می کند تا آن ها بتوانند این اضطراب را بر طرف کنند. تکنیک های کنترل استرس نیز می تواند به این افراد کمک کند. به مثال فوبیا بازگردیم. این را در نظر بگیرید که شما از گربه می ترسید. این ترس از گربه به عنوان یک ترس مرضی در رفتار شما وجود دارد و باعث می شود که شما در هر شرایطی با یک واکنش شدید به گربه پاسخ دهید. حال شما از این وضعیت خسته شده اید. رفتاردرمانگر با بررسی وضعیت شما سعی می کند تا رفته رفته توان شما را برای تحمل اضطراب بالاتر ببرد و در نهایت شما قادر به رو به رو شدن با گربه شوید. البته این افزایش ظرفیت به کمک تکنیک های ریلکسیشن و آرمیدگی انجام می شود. درمان های شناختی رفتاری نیز از تکنیک ها مشابه رفتار درمانی استفاده می کنند اما تفاوت هایی در این دو روش درمانی وجود دارد، برای درمان شناختی رفتاری افسردگی بیشتر نتیجه می دهد.
مثالی دیگر، شاید شما احساس می کنید نمی توانید پس از دیدن یک مریض، فکر بیمار شدن را از ذهن خودتان بیرون کنید. همچنین نیاز پیدا می کنید تا مداوم دست ها و لباس خود را بشویید. رفتاردرمانگران با استفاده از تکنیک های آرمیدگی و همچنین جلوگیری از پاسخ و یا مواجه کردن شما با محرک هایی که اضطراب آور است، سعی در بی معنا کردن و تعدیل اضطراب شما می شود.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.