خسیس بودن همسرم من را آزار می دهد
اگر بین شما و همسرتان رابطه عاطفی و محبت قلبی برقرار است و در دیگر امور زندگی با هم تفاهم دارید و فقط خساست او شما را آزار می دهد باید توجه داشته باشید که خساست یک مشکل روان شناختی است و ریشه در ناامنی درونی افراد دارد.
همسرم مهربان است، اما خسیس بودن او آزارم میدهد، دیگر خسته شدهام و نمیتوانم ادامه دهم…
شاید این جمله زبان دل خیلی از شما همراهان باشد و ممکن است فکر کنید زندگی با یک همسر خسیس، سختترین کار دنیاست اما واقعیت این است هر خصوصیت اخلاقی نامناسب میتواند مثل یک دستانداز در مسیر زندگی زناشویی باشد و هنر زوجهای موفق این است که از دستاندازها به خوبی عبور میکنند. نه اینکه دستاندازی در مسیر خوشبختی ندارند.
قبل از هر چیز باید مطمئن شوید او خسیس است یا شما ولخرج هستید؟! ممکن است تفاوت تربیتی شما در سبک زندگی و نوع خرج کردن باعث ایجاد چنین فکری شده باشد؛ اما در حقیقت مدیریت مالی همسرتان با رفتاری که شما صحیح میدانید و در گذشته تجربه کردهاید، فرق دارد و این به معنی خسیس بودن او نیست.
اما خسیس چه کسی هست؟
خسیس یعنی کسی که از خرج کردن مال خودداری میکند آن هم زمانی که به چیزی خودش ویا اطرافیانش نیاز دارند.
سعدی در «گلستان» میگوید:
مالی به مشقت فراهم آرند و به خست نگاه دارند و به حسرت بگذارند … سیم بخیل از خاک وقتی برآید که وی در خاک درآید.
در کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی یکی از نشانههای افراد خسیس را اینگونه میگوید:
” به اعتقاد آنها پول چیزی است که باید آن را برای فجایع آتی پسانداز کرد"
خساست رفتاری است که اصولاً با مشکلات دیگر رفتاری در فرد همراه است. در کتاب روان شناسی پول، کینهتوزی، لجبازی، خودسری و حساسیت افراطی به پاکیزگی و وظیفهشناسی را صفات همراه با خسیسی ذکر میکند و پیشینه مشکلات خانوادگی و احساس ناامنی شدید روانی را زیربنای آن میداند.
اگر شما فکر میکنید که همسرتان خسیس است در واقع نوعی بیماری روحی را به او نسبت میدهید که عوارض خاص خود را دارد و زندگی عادی را تاحدی مختل میکند.
اینکه شما بگویید فلان مبل را بخریم و همسرتان بگوید: گران است، دلیل بر خساست او نیست بلکه انسان خسیس امکانات و رفاه را بر خود و خانوادهاش حرام کرده و هر چه به دست میآورد برای روز مبادا میگذارد. در حقیقت چنین انسان هایی زندگی نمیکنند بلکه فقط پول جمع میکنند.
گاهی برخی برای مخارجشان اولویتبندی میکنند، مثلاً ترجیح میدهند درآمدشان را در سفر خرج کنند تا خرید لباس! اگر اولویت شما و همسرتان فرق کند، ممکن است گمان کنید او خسیس است زیرا وقتی میخواهید پولی را هزینه کنید او مخالفت میکند اما دلیل مخالفتش خرج کردن پول به نوعی دیگر است. اگر چنین باشد شما باید به دنبال رسیدن به تفاهم بر سر نوع خرج کردن باشید.
در بسیاری از مواقع که همسران از خساست طرف مقابل شکایت دارند، در حقیقت تفاوت آنها در اولویتبندی مخارج باعث شده است تا چنین فکری داشته باشند.
این مشکل، خساست همسر، بیشتر توسط خانمها بیان میشود ودر خانمهای خانهدار که محل تأمین کلیه نیازهایشان، همسرشان است، خیلی شدیدتر به چشم میآید.
اما اگر شما هم از آن دسته افرادی هستیدکه همسرتان واقعاً خسیس است و این ویژگی به صورت یک مشکل آزار دهنده، آرامش زندگیتان را به هدر داده است، برایتان چند پیشنهاد داریم:
1- مانند هر مشکل دیگری در اولین مرحله شما را دعوت به آرامش میکنیم. فراموش نکنید که برای حل مشکلات رفتاری باید صبور بود و توقع نداشت که طرف مقابل در یک شب یا یک ماه بتواند رفتار خود را تغییر دهد. اگر بخواهید واقعبین باشید باید رویای یک همسر دست و دلباز را فراموش کنید. یک فرد خسیس نمیتواند تبدیل به یک انسان دیگر شود. فقط باید تلاش کنید تا رفتار او را تعدیل و ترمیم کنید.
2- خساستهای رفتاری اصولاً آموخته میشوند. تربیت دوران کودکی، نحوه رفتار والدین و حتی مشکلات زندگی ممکن است از همسر شما یک فرد خسیس ساخته باشد پس باید او را درک کرده و رفتار امروزش را یک رفتار عمدی برای آزار دادن خود به حساب نیاورید. و اگر به او و خساستش از این دریچه نگاه کنید کمتر ناراحت شده و آرامتر خواهید بود.
3- تا قبل از ازدواج همسر شما متوجه آسیبهای رفتارش نشده است، نهایتاً بخاطر خساستش از معاشرت صحیح با دوستان،گردش، لذت هدیه دادن و …. خود را محروم کرده بود اما در دوران متأهلی باید به او بفهمانید که خساستش میتواند ضررهای جبرانناپذیری به زندگیاش برساند و بزرگترین ضرر، نارضایتی شماست. البته هنر بیان و فهماندن این مطلب به او، چیزی است که ما نمیتوانیم نسخه واحدی برای آن بپیچیم و به شما بگوییم اینگونه عمل کنید یا این حرفها را بگویید، این توانایی شماست که طبق شناختی که از شریک زندگیتان دارید، راه نفوذ به او و بیان مشکل رفتاریاش را پیدا کنید.
4- زمانی که از رفتار همسرتان غمگین و عصبی میشوید، ناراحتیتان را ابراز کنید؛ البته نه با دعوا و جنجال بلکه به او توضیح بدهید که از رفتارهای او ناراحت میشوید و خجالت میکشید. این توضیح و ابراز ناراحتی ما به شکل منطقی، تلنگری برای تجدیدنظر در رفتارهای نامناسب اوست.
5- از نظر یک فرد خسیس، هر خریدی غیر ضروری است حتی ممکن است اگر قرار باشد هدیهای برای سالگرد ازدواج و یا تولد شما برایتان تهیه کند، ترجیح بدهد آن را به صورت نقدی پرداخت کند البته از شما هم بخواهد تا بجای خرج کردن، آن پول را پسانداز کنید زیرا یک فرد خسیس خرید هر چیز را غیرضروری میداند پس توقع نداشته باشید که دستهگل برایتان بخرد بلکه درک کنید این خرج نکردنها به معنی دوست نداشتن شما نبوده بلکه یک عادت رفتاری است.
6- وقتی قصد دارید چیزی را بخرید، حتماً با او مشورت کنید. اگر به صورت انتحاری خرید کنید و بعد به او خبر بدهید، احتمالاً با رفتار بسیار نامناسب او روبه رو خواهید شد. فکر نکنید با تکرار این کار، عادت میکند .سعی کنید در مواقع آرامش، نیازتان را به داشتن و خرید آن وسیله با جملات منطقی بیان کنید. باید او راتوجیه کنید که واقعاً نیازمند داشتن آن وسیله هستید.
توقع نداشته باشید اگر به دنبال تغییر مبلمان منزل هستید تنها به این علت که رنگ آن تکراری شده و یا خواهرتان مبلمانش را عوض کرده، همسر شما بپذیرد.
7- برای خریدهای شخصی تنها بروید ولی قبل از بیرون رفتن از منزل، حتماً به همسرتان اطلاع بدهید تا احساس کنارگذاشته شدن به او دست ندهد. توافق کنید که این تصمیم برای سلامت روحی- روانی هر دوی ما لازم است.
8- اگر تمرین کنید که برای موضوعات مختلف با یکدیگر همفکری کرده و صحبت کنید، دخل و خرج خانهتان هم میتواند مورد مشورت قرار بگیرد. مهم است که خود را انسانی بیفکر و بدون آیندهنگری نشان ندهید بلکه کاری کنید تا همسرتان به مدیریت اقتصادی شما ایمان بیاورد.
* قبول دارم که خسیس بودن طرف مقابل میتواند بسیار آزار دهنده باشد اما اگر نتوانستید رفتارش را تعدیل کنید برای آرامش خودتان هم که شده، او را همینگونه بپذیرید.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.