روش های پرورش خلاقیت در کودکان

خلاقیت بیش از آنکه ذاتی باشد مهارتی یادگرفتنی است و والدین می‌توانند آموختن آن را تسهیل کنند. خلاقیت کودکان فواید زیادی برای ذهن، احساسات و حتی سلامت جسمی آنها دارد. خلاقیت به آنها کمک می‌کند اعتماد به نفس بالاتر و یادگیری بهتری داشته باشند و مهارت‌های اجتماعی خود را پرورش بدهند.

منابع لازم را برای کارهای خلاقانه در اختیار کودکان قرار دهید

منبع کلیدی در اینجا زمان است. کودکان برای انجام بازی‌ های خودانگیخته، بدون ساختار و تخیلی که در آن خبری از دستورالعمل‌های بزرگترها نباشد زمان زیادی لازم دارند.

برای پرورش خلاقیت فضایی مختص کارهای خلاقانه برای کودکان داشته باشید

فضای خاصی در اختیار کودکان قرار دهید تا در آنجا بتوانند شلوغ‌ کاری کنند، می‌تواند گوشه ‌ای از اتاق زیرشیروانی، زیرزمین، پارکینگ یا اتاق خودشان باشد که در آن کیسه ‌ی لِگوها یا جعبه‌ ی لباس‌های قدیمی را قرار می‌دهید تا بتوانند با آن در نقش‌های متفاوتی بازی کنند. خلاقیت در مکان‌هایی محدود بیشتر از همیشه رشد می‌کند.مهم این است که بچه‌ ها احساس کنند در این فضا کنترل به دست آنهاست.

برای پرورش خلاقیت سادگی را مد نظر قرار دهید

درست همانند اینکه لزومی ندارد برای درست کردن محل بازی آنها به خودتان زحمت زیادی بدهید. به بهترین و جدیدترین وسایل بازی نیز نیازی ندارید. بازی‌ها و فعالیت‌ها را ساده برگزار کنید. برای مثال بگذارید با لگو‌ها بازی کنند و به جای دنبال کردن دستورالعمل‌ها بتوانند از تخیل خود استفاده کنند و چیزی که می‌خواهند را بسازند.

برای پرورش خلاقیت هدایای کودک خود را مدیریت کنید

اگر کسی از شما پرسید چه هدیه ‌ای را مناسب فرزند خود می‌دانید مثال‌هایی از لوازم هنری، دوربین‌های ارزان قیمت، اجزای لازم برای درست کردن لباس، یا ساختن وسیله‌ای بیاورید. این وسایل را در جعبه‌هایی قرار دهید که مدیریت آنها برای کودک آسان باشد.

برای پرورش خلاقیت به کودکان کمک کنید حواس خود را به کار بیندازند

برای پرورش خلاقیت کودکان آنها را به دنیا وارد کنید تا بتوانند از تمام حواس خود استفاده کنند. برای این کار نیاز به سفرهای پرهزینه ندارید. آنها را به کتابخانه، موزه و بیرون از خانه ببرید. از آنها بخواهید تصور کنند سفر به نقاط دوردست، چگونه خواهد بود. ممکن است با چه حیواناتی برخورد کنند؟ حرکت در دشت‌های آفریقا چگونه خواهد بود؟ در آنجا چه بوهایی به مشام می‌رسد؟ حیوانات چه صداهایی در می‌آورند؟

برای پرورش خلاقیت کودکان را تشویق کنید شکست بخورند و اشتباه کنند

کودکانی که از شکست و قضاوت دیگران می ‌ترسند افکار خلاقانه‌ خود را مهار می‌کنند. اشتباهاتی را که اخیرا انجام داده‌اید با کودکان‌ خود درمیان بگذارید تا بدانند اشتباه کردن عادی است. خندیدن به اشتباهات عادتی است که با خود شادی می‌آورد.

برای پرورش خلاقیت ، نوآوری و خلاقیت کودکان را تحسین کنید

دیوارها را با کارهای خلاقانه‌ ی و هنری آنها بپوشانید. با فرزند خود درباره‌ی هنرمندان، موسیقی ‌دان‌ها و دانشمندان محبوب‌ خود حرف بزنید. علاقه‌ خود را به معماری و عکاسی یا گروه موسیقی جدیدی که دلتان می‌خواهد بیست‌ وچهارساعته به آن گوش کنید با آنها در میان بگذارید. به استقبال تکنولوژی ‌های جدید مانند توئیتر بروید تا کودک‌ شما به شکلی رشد کند که تغییر برایش هیجان‌انگیز باشد، نه طاقت ‌فرسا و ترسناک.

برای پرورش خلاقیت کودک خط‌ مشی تعیین نکنید

کودکان هنگام بازی اگر به حال خود گذاشته ‌شوند معمولا بسیار خلاق هستند اما دخالت بیش از اندازه‌ی والدین چشمه‌ی خلاقیت کودکان را خشک می‌کند. بچه‌هایی که آزادانه با هم بازی می‌کنند حتی می‌توانند بازی‌هایی با قوانین پیچیده خلق کنند و در صورت لزوم در این قوانین اصلاحاتی انجام بدهند. محدودیت‌های بیرونی اعمال شده به کودکان، مانند مجبور کردن آنها برای رنگ‌آمیزی درون خطوط می‌تواند انعطاف‌پذیری تفکرشان را کاهش دهد.

برای پرورش خلاقیت زمینه ‌ی مطالعه و شرکت در فعالیت‌ های هنری را فراهم کنید

محیطی را فراهم کنید که مطالعه در آن، کاری لذت‌ بخش برای کودک باشد. دیدن تلویزیون و سایر صفحات نمایش را محدود کنید تا جای بیشتری برای کارهای خلاقانه باز شود. کارهایی مثل تمرین یک نمایش‌ن امه، یادگیری نقاشی، خواندن سری کتاب‌های نویسنده‌ی مورد علاقه.

برای پرورش خلاقیت فرصت ابراز افکار مخالف را به او بدهید

فرصت ابراز «افکار مخالف» را به کودک بدهید. بگذارید با شما مخالفت کنند. آنها را تشویق کنید که بیش از یک راه‌ حل برای مشکل پیدا کنند. زمانی که با موفقیت مشکلی را حل کردند، از آنها بخواهید مجدد آن را با راهی جدید حل کنند. سپس بخواهید راه‌ حل‌های بیشتری برای حل همان مشکل پیدا کنند. طوفان فکری و ثبت ایده‌ها روی کاغذ را به آنها پیشنهاد کنید.

برای پرورش خلاقیت به ابراز خلاقیت کودکان پاداش ندهید

انگیزه‌های بیرونی، مانند تشویق، به دلیل کاستن از کیفیت پاسخ و انعطاف افکار در خلاقیت کودک اختلال ایجاد می‌کنند. بگذارید کودکان مهارت خود را در فعالیت‌های خلاقانه‌ای که خودشان از درون برای آن انگیزه دارند پرورش دهند. سعی نکنید با دادن جایزه و انگیزه بیرونی آنها را تشویق کنید. برای مثال به جای پاداش دادن به کودک برای تمرین پیانو بگذارید کاری را انجام دهد که لذت بیشتری از آن می‌برد، ممکن است او دوست داشته باشد نقاشی بکشد یا در یک کلاس علمی شرکت کند.

برای پرورش خلاقیت کودک زمینه‌ ی فعالیت در آنچه به آن علاقه دارند را فراهم کنید

به علائق فرزند خود توجه کنید و فعالیت‌ها و مواد اولیه‌ی لازم برای کار در آن زمینه را برای‌ او فراهم کنید. برای مثال اگر فرزند شما به زمین‌شناسی علاقه دارد کتاب‌هایی در این موضوع و نمونه‌‌هایی از سنگ‌ها را در اختیارش قرار بدهید.

برای خلاقیت خودتان زمانی اختصاص بدهید

از آنجایی که کودکان هرچه در والدین‌شان ببینند یاد می‌گیرند، شما هم باید خلاق باشید. وقتی فرزندتان مشغول نقاشی، ساختن یا رنگ کردن است به او بپیوندید. دختر کوچکی از والدینش می‌خواست به او برای ساختن یک جنگل هنری در اتاق نشیمن کمک کنند، مادرش در ابتدا مردد بود اما نهایتا این کار موقعیتی عالی برای خانواده فراهم کرد تا به هم نزدیک شوند و اوقات خوشی را با هم بگذرانند.