ریشه یابی حسادت و درمان آن
در حسادت، غالباً نوعی ترس وجود دارد، زیرا حسود احساس می کند که دیگری ،عاطفه شخص مورد علاقه او را نسبت به وی به خطر انداخته و یا مقامی را که او انتظار رسیدن به آن را داشته، احراز کرده است، بنابراین، موقعیتی که حسادت را برمی انگیزد، معمولاً یک موقعیت اجتماعی است.
منشأ و ریشه حسادت
محرک های حسادت در وجود هر شخص بستگی به موقعیت ها، شرایط محیطی و روابط اجتماعی دارد که به ویژه باید در وجود اشخاص جست و جو کرد. در این جا به بر خی از آنها شاره میکنیم:
- خانواده و تفاوت های فردی؛ رقابت یکی از فرزندان نسبت به سایر خواهران و برادران، یکی از زمینه های مساعد و عمده رشد حسادت در کودکان است و والدین آن را طبیعی می دانند.
- حسادت اولین فرزند نسبت به کودکان بعدی ، زیرا تاکنون تمام محبت و توجه والدین را به خود اختصاص داده بود و حال با تولد فرزند دوم، این فرصت از او گرفته می شود .
- حسادت درخانواده های 2 یا 3 فرزندی، بیش از خانواده های پرجمعیت است.
- توجه افراطی و نگرانی و مراقبت بیش از حد به بچه ها ، حسادت بین کودکان را به همراه دارد.
- شیوه منظم و ثابت در تربیت فرزند در مقایسه با والدینی که برخورد بی ثبات و متغیر دارند ، رفتار های حسادت آمیز در فرزند را بیشتر میکند.
- حسادت در بین دختران بیشتر از پسران است.
- حسادت در بین فرزندان باهوش تر بیشتر است.
درمان حسادت در بزرگسالی
برای درمان حسادت در بزرگ سالی، باید ریشه آن را شناخت تا بتوان با از بین بردن آن، حسادت را درمان نمود. می توان گفت ریشه اصلی حسادت ، ضعف فکری در نحوه تلقی امور و بدبینی است بدبینی و کج فکری هنگام حسادت به نظام جهان هستی و خدای متعال تغییر جهت می دهد، فرد وسعت فضل الهی را انکار می کند و یا فکر میکند خدا او را دوست نداشته که فلان نعمت را به او نداده است. به همین دلیل، در بعضی روایات، ریشه «حسادت » ، کفر و انکار فضل الهی ذکر شده است
با توجه به ریشه حسادت، می توان راهی برای درمان ارائه داد
- توجه به رحمت و حکمت خدای متعال: توجه به گستردگی نعمت ها و این که محدودیت در بهره مندی از نعمت ها ، به دلیل حکمت هایی است که خداوند در اداره این عالم به کار گرفته است ، می تواند چاره بدبینی در حسود باشد. توجه به این مطلب زمینه را برای قناعت و راضی بودن فرد به آنچه از امکانات برایش فراهم شده آماده می کند و او را از حسادت نسبت به نعمت هایی که در دست دیگران است، باز
می دارد.
دین اسلام ، پیروان خود را همواره به بی اعتنایی نسبت به آنچه در دست مردم قرار دارد و بی ارزش شمردن بهره مندی های مادی و بسنده نمودن به قدر کفایت همراه با پاکی و عفاف، دعوت نموده است.
- توجه به موقعیت و امکانات شخصی: علاوه بر مورد فوق ، توجه به آنچه را که حسود به صورت بالفعل دارد، می تواند راه عملی دیگری برای مبارزه با حسادت باشد . اگر فرد محاسبه کند «من چه نعمت های زیادی دارم که دیگران ندارند و می توانم با تلاش و به کارگیری توان خود، بیش از این هم به دست آورم » ، او را کمک می کند تا ریشه حسادت را در درون خود بخشکاند.
- توجه به ضررهای حسادت: تلقی حسادت به عنوان یک بیماری خطرناک، می تواند زمینه را برای درمان آن فراهم آورد. حسد موجب ضررهای بدنی و نیز رنج و اندوه فراگیر و طولانی می شود. توجه به این نکته که حسادت پیش از فرد مورد حسادت، اولین ضربه را بر حسود وارد می آورد (14) می تواند مورد توجه قرار گیرد.ریشه حسادت، فکر است، اما کسی که به حسادت مبتلا شده غیر از توجه به جنبه های فکری و شناختی، باید با آثار بد حسادت مانند نفرت و کینه نیز به مقابله برخیزد و با اتخاذ روش هایی ، برای از بین بردن آثار نامطلوب حسادت همت کند.
ملامحسن فیض کاشانی در محجه البیضاء ، دو مرحله را در مبارزه با حسادت عنوان کرده است:
1) تمرین بر ترتیب اثر ندادن به حسادت و رفتار بر ضد آن : فرد به جای بدگویی، آگاهانه به تعریف و تمجید طرف مقابل بپردازد و به جای تکبر، تواضع نسبت به او را در پیش گیرد.
2) ایجاد رابطه عاطفی مثبت بین خود و فرد مورد حسادت : وقتی حسود رفتار خود را اصلاح کند، طرف مقابل این مسأله را می فهمد و نسبت به او نرم می شود. این می تواند زمینه روانی مناسبی برای محبت و دوستی فراهم آورد، چون واکنش طبیعی فرد مورد حسادت در این هنگام، نیکی و مهر خواهد بود. به این ترتیب زمینه توافق قلبی و برطرف شدن حسادت و از بین رفتن آثار روانی نامطلوب آن فراهم می گردد.
این روش را قرآن کریم برای رفع کینه ها در روابط بین افراد پیشنهاد می کند.
ذکر این نکته نیز ضروری است که برای درمان حسادت، اطرافیان و اجتماع هر یک وظایفی دارند و باید به فرد کمک کنند تا زمینه های بروز حسادت و رفتارهای حسادت آمیز از میان برداشته شود.انشاالله با تلاش برای غلبه بر هیجان حسادت ، جامعه ای با آرامش روانی داشته باشیم.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.