اختلالات جنسی
شرح اختلالات مهم.
اختلالات ناکارآمدی عملکرد جنسی به این موارد طبقه بندی شده اند:
۱- اختلال میل جنسی
اختلالات تحریک و میل جنسی قبلا در زنان به عنوان سردمزاجی، و در
مردان به عنوان ناتوانی جنسی شناخته می شد.
ناتوانی جنسی مردان اکنون به عنوان اختلال نعوظ شناخته
می شود.
سرد مزاجی زنان با توصیف مشکلات خاص خود با چهار دسته
زیر جایگزین شده اند: عدم تمایل جنسی ،فقدان برانگیختگی جنسی ،درد هنگام مقاربت،و
عدم اوج لذت جنسی.
هم در مردان و هم در زنان این شرایط می تواند منجر به گریز و اجتناب از تماس جنسی شود. در مردان، امکان ناتوانی نسبی یا کامل در رسیدن و یا حفظ نعوظ، و یا عدم وجود هیجان جنسی و لذت از فعالیت جنسی نیز وجود دارد.
این اختلالات ممکن است علل پزشکی، مانند کاهش جریان خون و یا عدم تولید روان کننده در مهبل داشته باشد. بیماری های مزمن نیز می توانند منشا باشند.
۲- ناتوانی نعوظ مردان
اختلال نعوظ یک ناتوانی عملکرد جنسی است که عدم توانایی در ایجاد یا
حفظ نعوظ آلت تناسلی مرد است. علل اختلال نعوظ ممکن است روانی یا فیزیکی باشد.
علل پزشکی آن زمینه های مختلف دارد، از جمله آسیب به بخش
های عصبی که مانع یا تاخیر نعوظ می گردد. دیابت و بیماری های قلبی عروقی، به کاهش
جریان خون به بافتهای آلت تناسلی مرد منجر می شود. البته بسیاری از آنها از نظر
پزشکی قابل برگشت است.
علل روانی با کمک روانپزشک و یا روانشناس قابل اصلاح است.
برآورد شده است که حدود 152 میلیون مرد در جهان از اختلال نعوظ رنج می برند. با این حال، انگ اجتماعی، سواد کم سلامت و تابوهای اجتماعی میزان دقیق شیوع را سخت کرده است.
۳- انزال زودرس
انزال زودرس اتفاق انزال قبل از رسیدن به اوج لذت جنسی در شریک، و یا طول زمانی مقاربت کوتاه است. هیچ طول زمان استانداردی برای آن وجود ندارد، اما به طور کلی، تصور می شود انزال زودرس انزالی است که در کمتر از 2 دقیقه از زمان ورود آلت تناسلی مرد رخ دهد. برای تشخیص، بیمار باید سابقه انزال زودرس مزمن ، انزال کوتاه، و احساس نارضایتی دو طرف باشد. نظریه های جدید نشان می دهد که انزال زودرس ممکن است زمینه عصبی و اختلال سیستم عصبها داشته باشد.
۴- اختلال رسیدن به اوج لذت جنسی
اختلال (تاخیر مداوم یا عدم) رسیدن به اوج لذت جنسی، ریشه های فیزیکی، روانی، و یا دارویی دارند. تاثیر منفی داروهای ضد افسردگی و یائسگی بسیار شایع است.
۵- دردهای مقاربتی
اختلال درد جنسی بیشتر مختص زنان است. مقاربت دردناک و واژینیسموس (یک اسپاسم غیر ارادی عضلات دیواره واژن در زمان مقاربت) ، دو اختلال شناخته شده اند.
مقاربت دردناک ناشی از خشکی واژن است که به علت عدم تولید مایع روان ساز کافی در زنان ایجاد می شود. روان سازی ضعیف ممکن است از نبود هیجان و تحریک کافی، و یا از تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی، بارداری و شیردهی باشد. التهاب ناشی از کرم های ضد بارداری و فومها هم می توانند خشکی دهند. ترس و اضطراب از رابطه جنسی هم می تواند علت باشد.
مشخص نیست که دقیقا چه چیزی باعث واژینیسموس می شود، اما تصور این است که آسیب های جنسی گذشته (مانند تجاوز) یا باورها ممکن است نقش بازی کنند.
یکی دیگر از اختلال درد جنسی در زنان وولو است. در این وضعیت، زنان احساس سوزش و درد در هنگام رابطه جنسی دارند که به نظر می رسد با مشکلات پوست در ارتباط باشد.
۶- بیماری های پس از مقاربت
بیماری های پس از رسیدن به اوج لذت جنسی باعث بروز علائمی در مدت زمان کوتاهی پس از رسیدن به اوج لذت جنسی یا انزال می شود. یک بیماری پس از مقاربت PCT است که همراه با احساس سودا، مالیخولیا، و اضطراب بعد از مقاربت جنسی است و تا دو ساعت طول می کشد. سردرد جنسی در جمجمه و گردن در حین فعالیت جنسی، از جمله استمناء یا اوج لذت جنسی نیز رخ می دهد.
در مردان، سندرم بیماری POIS باعث درد عضلانی شدید در سراسر بدن بلافاصله پس از انزال رخ می دهد و علائم آن ممکن است تا یک هفته طول بکشد.
سندرم Dhat از دیگر وضعیت هایی است که در مردان رخ می دهد. یک سندرم فرهنگی محدود است که باعث خلق و خوی مضطرب و ملال بعد از رابطه جنسی می شود.
۷- اختلالات جنسی نادر در مردان
– بیماری عروق. اختلال نعوظ ناشی از بیماری عروق است که معمولا تنها در میان افراد مسن با آترواسکلروز دیده می شود. بیماری های عروقی در افراد مبتلا به دیابت، بیماری عروق محیطی، فشار خون بالا و کسانی که سیگار می کشند شایع است. هر اختلال جریان خون به آلت تناسلی فرد را دچار اختلال در نعوظ میکند.
– کمبود هورمون علت نسبتا نادر اختلال نعوظ است. در افراد مبتلا به نارسایی بیضه مانند سندرم Klinefelter ، و یا کسانی که پرتو درمانی، شیمی درمانی کرده اند،یا در دوران کودکی اوریون داشته اند، بیضه ها ممکن است تستوسترون تولید نکنند. دیگر علل هورمونی ناتوانی نعوظ شامل تومورهای مغزی، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید و یا اختلالات غده آدرنال است.
– ناهنجاری های ساختاری و تغییر شکل آلت تناسلی مرد مانند بیماری Peyronie میتواند مقاربت جنسی را دشوار کند.
– داروها می توانند سبب اختلال نعوظ باشند. افرادی که داروی کاهش فشار خون، داروی ضد روان پریشی، داروی ضد افسردگی، آرام بخش، مواد مخدر، آنتی اسیدها یا الکل مصرف میکنند می توانند دچار مشکلات عملکرد جنسی و کاهش میل جنسی شوند.
– نغوظ دائم نعوظ دردناک است که در صورت عدم وجود تحریک جنسی رخ می دهد و برای چند ساعت ادامه دارد. در این وضعیت، وقتی خون وارد آلت تناسلی مرد می شود به دام افتاده و قادر به تخلیه نیست. اگر وضعیت به سرعت درمان نشود، می تواند منجر به زخم شدید و از دست رفتن دائمی عملکرد نعوظ شود. این اختلال در مردان و کودکان رخ میدهد. افراد مبتلا به بیماری سلول داسی شکل و برخی داروها می توانند این اختلال را ایجاد کنند.
۸- ناکارآمدی جنسی در زنان
سه نظریه روانی اجتماعی برای ناکارآمدی جنسی زنان عبارتند از: نظریه خود درکی، فرضیه بیش توجیهی ، و فرضیه توجیه ناکافی:
– نظریه خود درکی. فرد نسبت به نگرش های خود، با توجه به احساسات خود ، رفتارهای خود و با تکیه بر مشاهدات خود، و شرایطی که در آن است قضاوت می کند.
– فرضیه بیش توجیهی. کاهش علاقه ذاتی شخص وقتی که کاری را برای پاداش های خارجی انجام میدهد.
– فرضیه توجیه ناکافی. بر اساس تئوری ناهماهنگی شناختی کلاسیک (تناقض بین دو شناخت و یا بین یک شناخت و رفتار)، این نظریه می گوید که فرد یکی از شناخت ها و یا رفتارها را تغییر می دهد تا باعث کاهش پریشانی و ثبات گردد.
۹- یائسگی
سیستم واکنش جنسی در زنان پیچیده است و حتی امروزه به طور کامل درک نشده است. شایع ترین اختلالات جنسی در زنان که به یائسگی مرتبط شده و عبارتند از عدم تمایل و میل جنسی که عمدتا به فیزیولوژی هورمونی مربوط است.
۱۰- پیری زنان
آیا پیری به طور مستقیم در عملکرد جنسی زنان و در دوران یائسگی تاثیر دارد یا نه یکی دیگر از چالش ها است. پیری تاثیر قوی بر عملکرد جنسی و اختلال در زنان است، به طور خاص در زمینه های تمایل و علاقه جنسی، و فرکانس اوج لذت جنسی.
ابتدا باید درک کرد که چگونه تغییرات فیزیولوژیکی در مردان و زنان می تواند میل جنسی را تحت تاثیر قرار دهد. با وجود تاثیر منفی ظاهری، یائسگی می تواند بر روی مسائل جنسی و عملکرد جنسی، اعتماد به نفس جنسی و راحتی، اثر مثبت داشته باشد.
مرکز روانشناختی و مشاوره انتخاب
📞تلفن هماهنگی جهت تعیین وقت قبلی:
0922-638-0616 سلحشور
مرکز مشاوره تلفنی
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.