علت به وجود آمدن حس حسادت در کودکان چیست

حسادت یک احساس عاطفی است. برخی از دانشمندان معتقدند که این احساس غریزی است و در میان انسان سابقه ای دیرینه دارد. این اختلال نوعی واکنش عاطفی در برابر از دست دادن احتمال و یا تصور از دست دادن محبت یک دوست است. حسد، دیرترین جریانی است که در فرد به وجود می آید و در روابط اجتماعی ایجاد می شود. حسادت نوعی ناراحتی از شخصی است که دارای امتیازات و موفقیت‌های بیشتری نسبت به طرف مقابل خود است و این احساس می‌تواند در بین فرزندان یک خانواده به طور معمول دیده شود.

به عبارتی دیگر زمانی که حضور فرزندی دیگر در خانواده سبب کم شدن توجه به فرزند بزرگتر و یا کوچکتر شود و فرزندان به مقایسه یکدیگر بپردازند ، این احساس حسادت می‌تواند بروز کند. والدین باید برای جلوگیری از چنین احساسی در کودک، مراقب رفتار خود باشند به گونه‌ای ‌که به تصدیق حس کودکان پرداخته و به جای تحقیر کردن آنها، سعی کنند آنها را حمایت و تقویت کنند چرا که برخورد تحقیر آمیز با احساس کودک می‌تواند زمینه حسادت را در او ایجاد کند.

والدین و مربیان باید از مقایسه ی کودکان با یک دیگر و تبعیض بین آن ها شدیدا پرهیز نمایند و به کودکان خود توجه یک سانی داشته باشند و اگر قصد تشویق یکی از آن ها را دارند، نباید موجبات رنجش دیگران را فراهم کنند. کودکان در سن 3-6 سالگی علاقه ی شدیدی به مربی خود دارند و سعی می کنند توجه او را به خود جلب نمایند. بنابراین مربیان باید توجه داشته باشند که اگر کودکی بیش از اندازه مورد محبت قرار گیرد، حسادت سایر کودکان را برمی انگیزد.

به طور کلی معلمان و والدین اگر در تحکیم شخصیت کودک بکوشند و او را متوجه دیگران کنند و از علاقه و محبت آنان وی را مطمئن سازند، تا حدود زیادی از بروز حسادت جلوگیری می شود؛ چون کودک نیازمند توجه و تشویق است و هرگاه بتواند آزادانه بازی کند و تجربه ها و احساسات خود را بی تکلف بیان کند و اطمینان یابد که او را قبول دارند، مسلما حسادت های او تخفیف کلی می یابد.
والدین باید به فرزند خود کمک کنند تا نقاط قوت خود را بشناسد. همچنین به وی کمک کنند تا بدون مقایسه خود با دیگران توانایی‌های خود را به کار گیرد.هرگونه شرایطی که این احساس را در کودکی ایجاد کند که نسبت به توانایی‌های خود دچار خود کم بینی شود و دیگران را دارای توانایی‌های بالاتر از خود بداند، می‌تواند عاملی برای بروز احساس حسادت در کودکان و در کنار آن رفتارهای پرخاشگرانه، لجبازی و عدم فرمانبرداری از والدین را ایجاد کند.

دلایل حسادت در کودکان

تولد کودک جدید باعث حسادت می شود
مقایسه میان فرزندان توسط والدین و اطرافیان
تبعیض گذاشتن والدین میان فرزندان
تفاوت سنی میان فرزندان
شیوه ی تربیتی والدین به ویژه مادر
تضاد میان والدین باعث حسادت در کودکان می شود
به خطر افتادن موقعیت فرزندان

تاثیر حسادت بر کودکان

فرزند حسود ممکن است یک شخص خودنما از آب در آید یا این که آدم خوبی بشود. این بستگی دارد به این که تجارب و تلاش های کودک وقتی که با حسد دست به گریبان است، او را به کدام سو بکشند. حسد به هر صورت که ظاهر شود شخص را ناشاد می سازد و به سازگاری او صدمات بزرگ و یا اندک وارد می کند. کسی که در کودکی گرفتار حسد باشد ممکن است در تمام عمر به مردم و جهان با نظر حسد و بدبینی نگاه کند.

حسادت با خشم در ارتباط است

حسادت، یک نوع واکنش عاطفی است که همیشه متوجه افراد است، در حالی که خشم می تواند معطوف به اشیا، اشخاص و حتی خود شخص خشمگین باشد. تظاهرات ناشی از حسادت گاه شباهت زیادی به واکنش­های خشم دارد. گاه نمی­توان به علت واکنش های ناشی از حسادت پی برد. شخص دچار حسادت، اطمینان خاطر را در روابط با شخص محبوبش از دست می دهد و از بی مهری دوستش بیمناک است.

خود والدین می توانند محرک حسادت در کودکان باشند

از آن جایی والدین که میل دارند بچه های انها طبق موازین معینی پرورش یابند و بر دیگر کودکان پیشی گیرند حدودی برای پیشرفت فرزندان خود قایل نمی شوند. وقتی که اطفال نتوانند به این حدود برسند، خود را نالایق و گناه کار می پندارند. از طرف دیگر، سرزنش پدر و مادر و مقایسه ی ناپسندی که بین فرزندان و اطفال دیگر به عمل می آورند حسد کودکان را نسبت به آن ها که پیش تر رفته اند بر می انگیزد. به طور کلی حسادت ابتدایی از رابطه ی بین کودک و مادر به وجود می آید؛ مخصوصا در مواردی که پدر و مادر بین دو کودک تفاوتی قائل شوند. به این ترتیب پدر و مادرها هستند که احساس حسادت کودک را تقویت می­کنند.

جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940