علت خارش واژن و راه های درمان آن

برخی اوقات اطلاع نداشتن از نحوه مراقبت از دستگاه تناسلی در خانم ها و هم چنین اگاهی نداشتن از نحوه درمان خارش واژن و بیماری های مرتبط با آن باعث می شود سلامت خانم ها به مخاطره افتد و بیماری آن ها وخیم تر شود. علت خارش واژن (Vaginal itching) می‌تواند بیماری یا استفاده از مواد بهداشتی باشد. با راه های رفع و درمان خارش واژن و درمان خانگی آن آشنا شوید.

بیماری خارش واژن

خارش واژن (Vaginal itching) عارضه‌ی ناخوشایند و دردناکی (گاهی اوقات) است که اغلب پس از تماس واژن با مواد بهداشتی تحریک کننده، وجود عفونت‌ واژن یا پس از یائسگی بروز می‌کند. گاهی اوقات این بیماری در اثر برخی از بیماری‌های پوستی یا بیماری‌های منتقله از طریق تماس جنسی (STDs) نیز در شما ظاهر می‌شود و گاهی اوقات (بندرت) استرس یا سرطان واژن علت بروز این بیماری است.در اغلب اوقات بروز این عارضه جای نگرانی ندارد؛ ولی در صورتی که این عارضه شدید بوده یا احساس کردید که زندگی روزمره‌ی شما را به کلی به هم ریخته است حتما به پزشک خود مراجعه نمائید. پزشک شما می‌تواند با معاینه و انجام آزمایش، علت دقیق بروز این بیماری را تشخیص داده و روش درمانی مناسب را تجویز نماید.

علت خارش واژن

بروز این عارضه می‌تواند دلایل مختلی داشته باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.:

1- خارش واژن در اثر بیماری‌ های پوستی:

برخی از بیماری‌های پوستی نظیر اگزما و پسوریازیس می‌توانند باعث ایجاد قرمزی و خارش در ناحیه تناسلی شوند. اگزما در واقع نوعی بیماری شبیه به جوش می‌باشد که در درجه اول در افرادی که به آسم مبتلا هستند بروز می‌کند. اگزما می‌تواند در بدن پیشروی کرده و به ناحیه واژینال سرایت نماید. پسوریازیس نوع دیگری از بیماری‌های پوستی می‌باشد که باعث ایجاد زبری، خارش و ناحیه قرمز رنگ در نقاط اطراف پوست سر، آرنج و زانوها می‌شود. گاهی اوقات نیز این بیماری و علائم آن در ناحیه‌ی واژن مشاهده می‌شود.

2- تماس با مواد محرک و خارش واژن

تماس واژن با مواد شیمیایی تحریک کننده می‌تواند باعث احساس خارش در واژن شود. مواد شیمایی رایج که باعث این موضوع می‌شوند به شرح زیر می‌باشند:
صابون‌ها مخصوصا صابون‌های معطر
اسپری‌های خوشبو کننده
دوش واژینال
کرم‌ها
پماد
مواد شوینده
نرم کننده‌ی پارچه
استفاده از کاغذهای معطر توالت
در صورتی که به بیماری‌هایی نظیر دیابت یا بی اختیاری ادرار مبتلا باشید، این بیماری‌ها نیز می‌توانند علت خارش واژن باشند.

3- خارش واژن در اثر عفونت باکتریایی واژن:

عفونت باکتریایی واژن یکی دیگر از دلایل شایعی می‌باشد که باعث ایجاد خارش در واژن می‌شود. همانند عفونت قارچی واژن، این عفونت نیز در اثر عدم تعادل بین باکتری‌های خوب و بد واژن بوجود می‌آید. ابتلا به این عفونت همیشه با علامت همراه نیست؛ ولی در صورتی که علائم این عفونت ظاهر شوند، علائمی همچون خارش واژن و ترشحات واژن به طور غیرطبیعی و بد بو همراه آن خواهند بود. این ترشحات می‌توانند رقیق و خاکستری یا سفید و در برخی مواقع کف آلود باشند.

4- عفونت قارچی واژن:

قارچ به طور طبیعی در واژن وجود دارد و معمولا باعث ایجاد مشکل نمی‌شود؛ ولی ذر صورتی که رشد آن زیاد شده و کنترل نشود می‌تواند باعث ایجاد عفونت قارچی واژن شود. از هر 4 زن، 3 نفر در طول زندگی خود در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. مصرف دوره‌ای یک آنتی بیوتیک می‌تواند باعث به هم خوردن تعادل بین باکتری‌ها در واژن شده و میزان باکتری‌های خوب داخل واژن در مقابل باکتری‌های بد کاهش می‌یابد. باکتری‌های خوب داخل واژن برای کنترل رشد قارچ در واژن لازم می‌باشند. رشد بیش از حد قارچ در واژن می‌تواند باعث خارش، سوزش و ترشحات واژن گردد.

5- برفک واژن:

اگر احساس خارش، درد یا ناراحتی می ‌کنید احتمال دارد که به یک عفونت مخمری دچار شده باشید. برفک یک وضعیت معمول است که بوسیله یک مخمر در نواحی تناسلی و اطراف آن اتفاق می ‌افتد. این وضعیت در مردان و زنان قابل مشاهده است و بیشتر در مناطق گرم و مرطوب بدن مانند واژن و داخل دهان دیده می شود.
برفک واژن از لحاظ پزشکی با نام کاندیدا آلبیکنز شناخته می ‌شود. از این وضعیت با نام های دیگر همچون کاندیدا یا کاندیدیاز واژنی نیز یاد می ‌شود. در شرایط عادی بدن، تعداد این نوع مخمر، توسط باکتری های بی خطر کنترل می‌شود اما گاهی اوقات با تغییر وضعیت تعداد آن به سرعت افزایش پیدا می کند.دراکثر مواقع برفک ناخوشایند و دردناک است؛ اما خبر خوب این است که این وضعیت به راحتی با داروهای خانگی یا تجویز شده توسط پزشک قابل درمان می‌باشد. با این وجود در بعضی از زنان درمان برفک واژنی دشوار است و برفک پس از هر دوره درمان دوباره ایجاد می‌شود.

6- یائسگی و خارش واژن:

زنانی که در آستانه ورود به دوران یائسگی هستند یا قبلا یائسه شده‌اند، بیشتر در معرض ابتلا به خارش واژن هستند. علت این امر کاهش سطح استروژن به واسطه یائسگی است که نتیجه‌ی آن خشک شدن واژن و خارش می‌باشد. در واقع کم شدن مخاط داخل واژن باعث خشکی بیش از حد آن و در نتیجه خشکی می‌شود.

7- بیماری‌های منتقله از طریق رابطه جنسی و خارش واژن:

برخی از بیماری‌های منتقله از طریق رابطه جنسی (STDs) که به واسطه‌ی رابطه محافظت نشده منتقل می‌شوند، می‌توانند باعث ایجاد خارش در واژن گردند. برخی از این بیماری‌ها عبارتند از:
کلامیدیا
زگیل تناسلی زنانه
سوزاک
هرپس تناسلی
عفونت تریکومونایز
ابتلا به هر یک از بیماری‌های گفته شده، علاوه بر خارش می‌توانند باعث ترشحات غیرطبیعی سبز یا زرد رنگ و درد به هنگام ادرار شوند.

8- سرطان واژن:

در موارد نادری خارش واژن می‌تواند از علائم سرطان واژن باشد. سرطان واژن سرطانی است که می‌تواند در بافت داخلی و خارجی واژن، لبه‌های واژن، کلیتوریس یا همان چوچوله و در دهانه واژن ظاهر شود. سرطان واژن همیشه با علامت همراه نیست ولی در صورتی که علائم آن ظاهر شوند، این علائم می‌تواند شامل خونریزی غیرطبیعی واژن، خارش و درد غیرطبیعی در واژن باشد.

9- خارش واژن در اثر استرس:

اگرچه این موضوع شایع نمی‌باشد ولی استرس‌های فیزیکی و عاطفی می‌توانند باعث التهاب و خارش واژن گردند. این موضوع زمانی اتفاق می‌افتد که استرس باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شما شود.

راه های درمان خارش واژن

پزشک شما پس از معاینه و تشخیص علت بروز این عارضه در شما، راه‌های درمان آن را برای شما تجویز خواهد کرد:
1- بیماری‌های منتقله از طریق رابطه جنسی (STDs):این بیماری ها می‌ توانند به کمک آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضدویروسی و ضد انگلی درمان شوند. لازم است که داروهای خود را به طور مرتب مصرف کنید و تا زمان بهبودی از برقراری رابطه جنسی پرهیز نمائید.
2- عفونت قارچی:در صورتی که به عفونت قارچی واژن مبتلا باشید داروهای ضدقارچ برای شما تجویز خواهد شد. این داروها به شکل‌های مختلفی نظیر کرم، پماد یا قرص وجود دارد.
3- درمان خارش واژن به خاطر عفونت باکتریایی:پزشکان معمولا عفونت باکتریایی را با تجویز آنتی بیوتیک درمان می‌کنند. آنتی‌بیوتیک به صورت قرص و یا به صورت کرم که به داخل واژن مالیده می‌شود استفاده می‌شوند. جدا از اینکه چه روش درمانی برای شما تجویز می‌شود، باید درمان خود را مطابق دستور پزشک و تا انتها دنبال نمائید.
4- درمان خارش واژن مرتبط با یائسگی:معمولا با کرم‌ها یا قرص‌های استروژن یا حلقه‌های واژینال حاوی هورمون استروژن درمان می‌شوند.
5- درمان خارش واژن به خاطر برفک واژن:اگر علائم شدید نباشد، پزشک معمولاً مصرف کوتاه مدت دارو های ضد قارچی را پیشنهاد می‌ کند. این مدت درمان در بیشتر مواقع بین 1 تا 3 روز می‌ باشد. در صورتی که علائم شدید تر باشد این دوره درمان طولانی تر می ‌شود.گستره ای از روش های درمانی برای معالجه برفک وجود دارد. از این روش های می ‌توان به مصرف قرص خوراکی، شیاف واژنی و مصرف کرم اشاره کرد. استفاده از قرص و شیاف واژنی به یک میزان موثر است.
قرص خوراکی: فلوکنازول معمول ترین قرص با فعالیت ضد قارچی برای درمان برفک است. این دارو بسیار موثر است بگونه ای که مصرف تنها یک قرص می‌تواند برای درمان یک دوره برفک کافی باشد.از عوارض جانبی معمول مصرف این دارو میتوان به حالت تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست و نفخ اشاره کرد.
شیاف واژنی: شیاف های درون واژنی به اندازه مصرف قرص خوراکی باعث عوارض جانبی نمی ‌شود با این حال استفاده از آنها می‌ تواند عجیب باشد و موجب آشفتگی شود. در برخی موارد استفاده از این شیاف ها می ‌تواند باعث ناراحتی موضعی و یا آسیب رسیدن به کاندوم های لاتکس شود.
دارو هایی مثل کلوتریمازول، اکونازول و میکونازول در انواع شیاف های واژنی نیز وجود دارند. اگر باردار هستید برای مصرف این شیاف ها به هیچ وجه از اپلیکاتور برای وارد کردن دارو به واژن استفاده نکنید زیرا ممکن است با این کار به رحم آسیب وارد شود. بهترین روش برای وارد کردن دارو در زنان باردار استفاده از انگشت است.
کرم: اگر در اطراف واژن قرمزی یا درد موضعی مشاهده یا احساس شد می‌توان از کرم ها در کنار شیاف های واژنی و قرص های خوراکی استفاده کرد.
انواع دیگر خارش واژن معمولا به طور خودبخود بهبود می‌یابند. با این وجود استفاده از کرم‌های استروئید یا لوسیون‌ها می‌تواند به کاهش التهاب و احساس راحتی بیشتر در شما کمک کننده باشند. ولی از مصرف زیاد این داروها پرهیز نمائید؛ چرا که استفاده بیش از حد از این مواد خود باعث ایجاد التهاب و خارش در واژن می‌گردد.

جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940