عوارض پره‌اکلامپسی یا مسمومیت حاملگی

 پره‌اکلامپسی با چه خطراتی همراه است

مشکلات ناشی از این عارضه معمولاً نزدیک به انتهای دورۀ بارداری و حدوداً پس از هفتۀ ۲۸ شروع می‌شود، اما ممکن است زودتر یا پس از زایمان نیز به وجود آید. درصورتی‌که این مشکلات زودتر بروز کند، احتمال شدیدتر بودن آنها نیز بیشتر است. با این وجود که در اغلب موارد، پره‌اکلامپسی جدی نیست و مشکلی ایجاد نمی‌کند، در برخی موارد نیز درمان نشدن آن تهدیدی برای زندگی مادر و جنین است. پره‌اکلامپسی ممکن است موجب تشنج مادر شود یا روی رشد جنین تأثیرگذار باشد. به همین دلیل، برای شما سونوگرافی‌های منظمی به منظور زیر نظر قرار دادن سلامت و رشد جنین تجویز می‌شود. تشخیص ندادن و درمان نشدن پره‌اکلامپسی می‌تواند خطرات جدی برای مادر و جنین ایجاد کند. به همین دلیل، معاینات منظم و دوره‌ای در بارداری اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. پزشک در این معاینات، هر علامتی را که ممکن است نشانه‌ای از پره‌اکلامپسی باشد، به طور دقیق بررسی می‌کند. بسیاری از زنانی که فشار خون بالا دارند، شانس زایمان طبیعی پس از هفتۀ ۳۷ را خواهند داشت، اما اگر پره‌اکلامپسی شدید دارید، ممکن است لازم باشد که زایمان شما زودتر از موعد و احتمالاً به روش سزارین انجام شود.

نشانه و علائم پره‌اکلامپسی

فشار خون بالا و پره‌اکلامپسی معمولاً نشانۀ هشداردهنده‌ای ندارد و اغلب تنها راه تشخیص آنها اندازه‌گیری فشار خون و بررسی نتیجۀ آزمایش ادرار شما در معاینات پزشکی است.از علائم آن:
سردرد شدید،مشکلات دیداری مثل تاری دید یا جرقه زدن چشم، درد در ناحیۀ زیر دنده‌ها،استفراغ شدید،تورم ناگهانی در صورت و دست

دلایل افزایش‌دهندۀ خطر پره‌اکلامپسی و روش‌های درمان

این اولین بارداری شما باشد.
سن شما ۴۰ یا بالای ۴۰ سال باشد.
از آخرین بارداری شما ۱۰ سال گذشته باشد.
اضافه وزن زیاد داشته باشید.
سابقۀ خانوادگی در ابتلا به پره‌اکلامپسی داشته باشید.
چندقلو باردار باشید.
قبل از باردار شدن، فشار خون بالایی داشته باشید.
در بارداری قبلی، فشار خون بالایی داشته باشید.
بیماری مزمن کلیوی، دیابت یا بیمارهای سیستم ایمنی مثل لوپوس داشته باشید.
اگر به دلیل وجود فاکتورهای بالا، احتمال عارضۀ پره‌اکلامپسی در شما زیاد باشد، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که برای کاهش احتمال ابتلا، از هفتۀ ۱۲ بارداری تا زمان زایمان، روزانه آسپرین مصرف کنید. زنانی که دچار پره‌اکلامپسی شوند، باید در بیمارستان تحت نظر قرار بگیرند و اغلب داروهایی برای کاهش فشار خون آنها تجویز می‌شود. گاهی به خاطر پره‌اکلامپسی ناچار هستید زایمان زودهنگام داشته باشید و ممکن است این کار به روش القای زایمان یا سزارین انجام شود.

پیشگیری از عارضۀ پره‌اکلامپسی

بسیار مهم است که معاینات دوره‌ای بارداری را جدی بگیرید. اگر نتوانستید به جلسات معاینۀ بارداری خود در زمان تعیین‌شده بروید، حتماً در سریع‌ترین زمان ممکن از پزشک خود وقت معاینۀ دیگری بگیرید. پره‌اکلامپسی شدید می‌تواند روی سلامت شما و جنین تأثیر منفی بگذارد. در صورت درمان نشدن این عارضه، خطر سکتۀ مغزی، درست عمل نکردن کلیه و کبد، مشکلات انعقادی خون، تجمع مایعات در ریه و تشنج به همراه دارد. همچنین ممکن است نوزاد، زودرس یا کوچک‌تر از حد طبیعی یا حتی مرده به دنیا بیاید. هرچند دلیل اصلی پره‌اکلامپسی شناخته شده نیست، اما برخی از تحقیقات نشان داده است که اضافه وزن پیش از بارداری، احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش می‌دهد. بنابراین بهتر است برای کاهش احتمال ابتلا به پره‌اکلامپسی، قبل از تصمیم‌گیری و اقدام برای باردار شدن، وزن خود را به حد طبیعی برسانید. همچنین شیوع این عارضه در افرادی که پیش از باردار شدن، فشار خون بالایی دارند یا در بارداری قبلی به پره‌اکلامپسی دچار شده‌اند بیشتر است. اگر شما نیز این سابقه را دارید، حتماً معاینات پزشکی بارداری را جدی بگیرید و در مورد این سوابق با پزشکتان صحبت کنید.

چگونه پره اکلامپسی بر مادر تاثیر می گذارد؟

اگر پره اکلامپسی به سرعت و به درستی درمان نشود، می تواند به مشکلات جدی مانند نارسایی کبد یا کلیه و بیماری های مربوط به قلب و عروق در مادر منجر شود. همچنین ممکن است به بیماری های تهدیدکننده زندگی منجر شود:
اکلامپسی - این نوع شدید پره اکلامپسی است که منجر به تشنج در مادر میشود. سندرم HELLP . (همولیز، آنزیم کبدی زیاد و پلاکت کم) - این بیماری معمولا در اواخر بارداری اتفاق می افتد که بر تجزیه سلول های قرمز خون، چگونگی لخته شدن خون و عملکرد کبد برای زن باردار تأثیر می گذارد.

پره اکلامپسی چگونه جنین را تحت تاثیر قرار می دهد؟

پره اکلامپسی مانع از دریافت خون به مقدار کافی توسط جفت می شود. اگر جفت خون کافی نداشته باشد، جنین اکسیژن و غذای کمتری دریافت می کند. این مسئله می تواند سبب کاهش جنین در هنگام تولد شود. اگر پره اکلامپسی در اوایل تشخیص داده شود و مراقبت های منظم قبل از زایمان انجام می شود، اکثر زنان می توانند نوزاد سالم را زایمان کنند.

چگونه پره اکلامپسی شدید درمان می شود؟

اگر مبتلا به پره اکلامپسی شدید هستید، باید بقیه بارداری خود را در بیمارستان صرف کنید. ممکن است به بخشی انتقال داده شوید که به صورتی تخصصی از بارداری های خطرناک مراقبت می کنند. برای جلوگیری از تشنج، دارویی برای کاهش فشار خون به شما داده می شود. اگر در هفته 34 بارداری یا بعد از آن باشید ، ممکن است از درد القایی یا سزارین استفاده شود. اگر هنوز به هفته 34 نرسیده اید، ممکن است کورتیکواستروئیدها به شما کمک کنند تا ریه های جنین سریعتر رشد کنند. اگر بلافاصله زایمان نکنید ، هر دو شما و جنین به دقت مورد نظارت قرار خواهید گرفت.

زمان مراجعه به پزشک

در هنگام بارداری به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید تا فشار خون شما را کنترل کند. اگر سردرد شدید، دید مات یا سایر ناراحتی های بصری، درد شدید در شکم، یا تنگی نفس دارید بلافاصله با پزشک تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید. از آنجایی که سردردها، تهوع و درد شکایت های رایج در بارداری هستند، تشخیص علائم جدید در بارداری کاری دشوار است؛ به خصوص اگر بارداری اول شما می باشد. اگر نگران علائم خود هستید، با پزشک مشورت کنید.

جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940