لکنت چیست؟
در این زمینه محققان تعاریف و تعابیر گوناگونی ذکر کردهاند، اما در اینجا به تعبیر دکتر (وان رایپر) که متداولترین و جامعترین تعریف راجع به لکنت است، اکتفا میکنیم. وی بر این باور است که لکنت زمانی پدید میآید که در جریان طبیعی گفتار، وقفهای ناگهانی و غیر طبیعی به واسطه تکرار صداها، هجاها، کلمات و حتی عبارات، کشیده گویی صداها و نیز میان پرانی صداها، هجاها، کلمات و گیر یا قفل شدن دهان ایجاد شود که بعضاً با رفتارهایی همراه است. بنابراین لکنت یک پدیده فوق العاده پیچیده روانی - حرکتی است که در روند طبیعی گفتار فرد بر اثر تکرار، گیر، کشیده گویی و... بروز مییابد و به شکلهای خفیف، متوسط و شدید ظاهر میگردد. در یک جمله میتوان گفت: لکنت، اختلال در گفتار است که به صورت لحظهای و موقتی در جریان گفتار پیش میآید و لحظاتی بعد، گفتار به شکل روان و سلیس ادا میشود. ناگفته نماند که در برخی از کتابها دو نوع لکنت به شرح زیر مطرح شده است:
۱- لکنت آغازین (اولیه)
این نوع لکنت به حالتی اطلاق میشود که در آن فرد، تنش و اضطراب ندارد و نسبت به مشکل خود ناآگاه است. در این نوع لکنت، فراوانی و شدت لکنت فرد و نیز رفتارهای وابسته به آن بسیار کم میباشد.
۲- لکنت پیشرفته (ثانویه)
به حالتی اطلاق میشود که فرد از مشکل خود آگاه است و دارای اضطراب و رفتارهای وابسته میباشد هم چنین فراوانی و شدت لکنت وی در سطح بالاست. (فرازی،۱۳۷۶، ص ۵) لکنت زبان شایعترین نوع اختلال کلامی کودکان است، اما در سنین بالاتر هم ممکن است به وجود بیاید که بیشتر وقتها این مشکل ناشی از تصویری منفی از یک تجربه شخصی است. بر اساس تحقیقات انجام شده لکنت معمولاقبل از سنین ۷-۸ سالگی شروع میشود ۵۸(% موارد) و به ندرت در سنین بالاتر اتفاق می افتد. گاهی وقتها لکنت زبان کودکان ۲-۵ ساله در اثر ترس کودک از صدایی خاص و حیواناتی مثل: سگ، گربه یا تهدید و کتک خوردن و غیره اتفاق می افتد. اما پدید آمدن لکنت در سنین بالاتر در اثر عوامل فیزیکی مانند: صدمات مغزی و آسیب روانی- اجتماعی است. (فرازی،۱۳۷۶ ص ۵)
افرادی که دچار لکنتاند مشخصه ظاهری ندارند و تنها با صحبت کردن نمایان میشود که آنها لکنت دارند. به همین علت این قبیل افراد از صحبت کردن با افراد غریبه خودداری میکنند، چون میترسند لکنتشان هنگام صحبت کردن با دیگران آشکار شود. فرد مبتلابه لکنت زبان برای رهایی از لکنت، نهایت سعی خود را میکند که در صحبتهایش دچار لکنت نشود، ولی با این حال باز هم دچار لکنت خواهد شد. بنابراین نباید به او تذکر داد که تمام سعی خود را به بکند تا هنگام صحبت، لکنت نداشته باشد.
کودک لکنتی در دوست شدن با دیگران دچار مشکل میشود و این مسئله او را پریشان خاطر میکند، کودکی که دچار لکنت زبان است میخواهد دیگران به جای او صحبت کنند، زیرا در هنگام صحبت کردن احساس شکست میکند. او نمیخواهد به تلفن پاسخ دهد، زیرا میترسد طرف دیگر او را مسخره کند.
والدین اظهار میدارند که فرزندمان وقتی نزد ماست زیاد صحبت نمیکند، همچنین علاقه زیادی به تنهایی دارد. در حقیقت کودک سعی میکند از موقعیتهایی که مجبور به صحبت کردن میشود اجتناب کند و به تنهایی پناه میبرد، زیرا از دچار شدن به لکنت میترسد. احساس میکند که دیگران درک نمیکنند او چه احساسی دارد، زیرا خودشان در چنان موقعیتی نبودهاند. گاهی مواقع کودک لکنتی مایل به صحبت کردن نیست، با اینکه میداند چه میخواهد بگوید. گاه ممکن است در موقعیتهای خاص از صحبت کردن اجتناب کند.
اما در بیشتر مواقع دلیل ترس او از صحبت کردن، عکس العمل های طبیعی افراد است که در مقابل وقایع غیر طبیعی از خود نشان میدهند.
دیگران باید درک کنند که این مسائل جنبههای خاصی از لکنتاند که کودک نباید به خاطر آنها خجالت بکشد یا درصدد پنهان کردن آن باشد. همچنین این موضوع را باید در نظر داشت که لکنتی بودن همراه با مسائل آن بدین معنا نیست که فرد لکنتی، آدمی غیرطبیعی است، زیرا کودک، عکس العمل هایی از خود نشان میدهد که در شرایط خاص طبیعیاند.
مرکز روانشناختی و مشاوره انتخاب
📞تلفن هماهنگی جهت تعیین وقت قبلی:
0922-638-0616 سلحشور
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.