مرکز بهبودی اقامتی میان مدت مصرف کنندگان مواد: به مرکزی اطلاق می گردد که توسط اشخاص حقوقی (تشکل ها و سازمان های غیردولتی که در راستای اهداف سلامت و خدمات اجتماعی فعالیت می کنند و در اساسنامه آنها به فعالیت های درمان، بازتوانی یا بهبودی اعتیاد اشاره شده باشد) تشکیل می گردند و این مراکز با کسب مجوز از سازمان بهزیستی و تحت نظارت آن به صورت اقامتی میان مدت (30 تا 90 روز) فعالیت می کنند، رویکرد اصلی مراکز اقامتی میان مدت بر مشارکت گروه های همتا و خودیار (معتادان بهبود یافته) متمرکز است و خدمات آن توسط معتادان بهبود یافته ارائه می شود. این مراکز، با مراکز درمان و بازتوانی اعتیاد تحت نظارت سازمان یا پزشک دوره دیده مورد تایید سازمان در جهت کمک و همکاری (غربالگری، نظارت بر سم زدایی بدون دارو) و ارائه خدمات تخصصی در مواقع لزوم و نظارت بیشتر بر خدمات خود در ارتباط مستمر و نزدیک هستند.
- بهبودی: بهبودی عبارت است از مجموعه مداخلاتی که برای تغییر رفتار، از طریق تاثیر پذیری از گروه همتای آموزش دیده جهت بهبود عملکرد و بازگشت فرد مصرف کننده مواد به اجتماع با هدف نهایی دستیابی به زندگی بدون مصرف مواد انجام می گیرد.
- بهبود یافته: فردی است که قبلا مواد مصرف می نموده و در حال حاضر با توجه به معیارهای این دستورالعمل و با توجه به مسئولیتی که بر عهده دارد سابقة پاکی مورد نیاز را دارا می باشد و هیچگونه رفتار پرخطری ندارد.
- جلسات بهبودی: جلساتی است که توسط اعضای گروه خودیار با تاکید بر مسایل معنوی و تجربیات بهبودی جهت تداوم پاکی تشکیل می شود.
- گروه بهبودی: متشکل از افرادی است که در مرکز بهبودی اقامتی میان مدت فعالیت می نمایند از جمله پزشک، مسئول مرکز و مددیاران که براساس دستورالعمل مراکز بهبودی اقامتی میان مدت وظایف مربوطه را با تعامل و مشورت با یکدیگر انجام می دهند.
- مددیار اعتیاد: فرد واجد شرایطی ( شرایط مندرج دردستورالعمل تاسیس،نظارت و مدیریت مراکز بهبودی اقامتی میان مدت) است که پس از طی دوره های آموزشی لازم مندرج در این پروتکل زیر نظر مسئول مرکز فعالیت های مربوطه را انجام می دهد.
- مددیار خانواده: زنان واجدشرایط از خانواده درجه یک معتادین هستند که سابقة اعتیاد ندارند و در برنامه های گروه های خودیاری خانواده فعالیت و یا حضور داشته اند و دورة آموزشی مربوطه را گذرانده اند.
- مرکز درمان و بازتوانی اعتیاد رابط: یکی از مراکز درمان و بازتوانی اعتیاد دارای مجوز از سازمان بهزیستی می باشد که به منظور ارزیابی وضعیت معتادان و امکان استفاده از سم زدایی (بدون استفاده از دارو) و بعضی از خدمات تخصصی به عنوان مرکز رابط فعالیت می نماید.
- پزشک مرکز درمان و بازتوانی رابط: منظور پزشک مسئول فنی مرکز درمان و بازتوانی رابط مذکور در بند فوق می باشد.
- داروهای Over The Counter (OTC :
داروهایی هستند که داروخانه ها مجاز هستند بدون نسخه پزشک به افراد بدهند (مانند ایبوپروفن، استامینوفن، ...) که فهرست آن مطابق سیستم فارماکوپه ایران مشخص می باشد.
- دوره های آموزشی مربوطه: عبارت است از دوره هایی که برای پزشک مرکز، مسئول مرکز ، مددیاران اعتیاد و مدیاران خانواده در جهت تقویت و ارتقاء دانش و مهارت آنان در این مراکز طراحی شده است که مشروح آن در این پروتکل ذکر شده است.
- جلسات گروهی: عبارت است از جلسات آشنایی با دوازده قدم که توسط گروه خودیار ارائه می شود و جلسات مهارتها که توسط متخصصین از جمله (روانشناسان، مددکاران اجتماعی ، روانپزشکان ، مشاوران ) ارائه می شود.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.