نخبه گریزی در حوزه اختلال اوتیسم


 

اختلال اوتیسم یک اختلال رشدی شدید است که به صورت عملکرد اجتماعی غیرطبیعی، اختلال در زبان و برقراری رابطه و رفتار و علایق غیرمعمول، توصیف می‌شود.

چند وقتی است که واژه اوتیسم خیلی بر سر زبانها افتاده است، برای عده ای منبع نان و برای عده ای دیگر منبع شهرت شده است. عده ای کاسه گدایی به دست گرفته و خود را همه کس کودکان اوتیسم می نامند تا کمک مالی جمع کنند و عده ای دیگر با حضور در تلویزیون سهوا یا عمدا، اطلاعات غلط به خورد مردم و جامعه می دهند. گل سر سبد این گونه برنامه ها، خندوانه و دورهمی بود که بدون شک بعد از پخش حال والدین این کودکان را خیلی بد کرد؛ چرا که در این برنامه ها تعدادی افراد غیر متخصص حضور می یافتند و با لاعلاج جلوه دادن بیماری اوتیسم یا با دانش اندک خود در این زمینه تخصصی به اظهار نظرهای غیرکارشناسی درباره درمان اوتیسم می پرداختند. 


والدین کودکان مبتلا به اوتیسم از عملکرد صدا و سیما در این مواد که بدون هیچگونه بررسی، افرادی غیر متخصص را برای یک مسئله کاملا تخصصی در برنامه های پر بیننده دعوت می کرد ناراحت و دلخور بودند. 
انتظار همه ما از رسانه ملی این است که برای آشنایی بیشتر جامعه با اینگونه مباحث تخصصی از نخبگان و اساتید دانشگاهی در حوزه روان شناسی و روانپزشکی در این زمینه دعوت به عمل آورد تا اطلاعات درست به مردم ارائه دهند، و تریبون رسانه را به سادگی در اختیار عده ای ناآگاه و غیر متخصص نسپارند 

ناراحت کننده تر از این مسئله، سیاست های سازمان بهزیستی در قبال استفاده از دانش و تجربه این نخبگان و سرمایه های بی نظیر ملی است. از جمله مصادیق نخبه گریزی این سازمان در زمینه ارائه خدمات به اوتیسمی ها می توان به بحث دوره های بازآموزی یا آموزشی مربیان، موسسان و مسولین فنی مراکز اوتیسم کشور اشاره کرد که هر از گاهی با صرف هزینه از کیسه بیت المال برای ارتقاء خدمت رسانی به افراد با اختلال طیف اوتیسم برگزار می شود اما در انتخاب مدرسان این دوره های آموزشی و تخصصی نهایت کم لطفی و کج سلیقگی را می توانیم ببینیم؛ چرا که مدرسانی که برای این دوره ها در نظر گرفته می شوند بصورت سلیقه ای و براساس سلیقه مدیران مربوطه این سازمان برگزیده می شوند و نه براساس شایسته سالاری و دارا بودن صلاحیت علمی و تخصصی در زمیته این اختلالات.
عمق فاجعه زمانی نمایان تر می شود که یکی از مسولین بلند پایه این سازمان در زمینه توان بخشی و خدمات مرتبط با اوتیسم در مصاحبه خود که در روز شنبه مورخ هفتم اسفند 95 در رسانه ها منتشر شد اعلام کرد که " اختلال اوتیسم در جهان میان دختران شیوع بیشتری دارد" !!!. اظهار نظری که بی شک عدم آگاهی این مسئول محترم را از مباحث تخصصی به نمایش می گذارد و این سوال را در ذهن همگان پدید می آورد که متولیان امر چرا نباید در این زمینه الفبای اطلاعات اولیه تخصصی را بدانند تا در سیاست گذاریها و تصمیم گیری ها بهتر عمل نمایند. تقریبا تمامی مطالعات همه گیرشناسی گسترده انجام شده در دنیا که تاکنون در زمینه اختلال طیف اوتیسم گزارش شده اند، شیوع این اختلال در پسران را بیشتر از دختران گزارش کرده اند.

امیدواریم که ترتیبی اتخاذ گردد تا از این پس در برنامه های تخصصی که مربوط به موضوعات تخصصی سلامت روان است نظارت بیشتری در انتخاب کارشناسان و مهمانان صورت پذیرد و راه ورود نخبگان دانشگاهی و متخصصان مربوطه به حوزه سلامت از جمله به بهزیستی بیشتر هموار گردد. 

راستی جایگاه نخبگان کشور و سرمایه های علمی بی نظیری که در دفترهای کارشان در دانشگاه ها مشغول تلاش شبانه روزی هستند، در سازمان های تاثیرگذار در زمینه اوتیسم کجاست؟ 
به نظر می رسد وقت آن رسیده است که مسولین ذیربط به فرمایش گرانمایه رهبر معظم انقلاب اسلامی که "نخبگان را هدایایی کم‌نظیر و نفیس و امانت‌های الهی به ملت و مسئولان خوانده اند" جامه عمل بپوشانند تا شاهد پیشرفت در همه زمینه ها در کشور و از جمله ارائه خدمات صحیح به افراد با نیازهای ویژه مانند کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم باشیم.
به امید فردایی بهتر برای کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم ... 

 

 

 

https://t.me/entekhab123

مرکز روانشناختی و مشاوره انتخاب

تلفن هماهنگی جهت تعیین وقت قبلی

فرزاد سلحشور     0616-638-0922

مرکز مشاوره تلفنی