نقاشی انگشتی تاثیر زیادی بر رشد مغزی کودک دارد
نقاشی انگشتی یکی دیگر از بازی های تخیلی است که در آن کودکان شکل ها و تصاویر بسیار ساده ای را با رنگ های مختلف و به وسیله ی انگشتان خود رسم می کنند. کودکان از نقاشی انگشتی لذت فراوان می برند و آن را دوست دارند. آنان ، به تناسب احساسات گوناگون و عواطف ضعیف و شدیدی که دارند ، رنگ های مختلف را برای نقاشی کردن انتخاب می کنند. نقاشی های کودکان را به آینه هایی میتوان تشبیه کرد که عواطف و احساسات کودکانه را به آسانی منعکس می سازند.نقاشی با انگشت در کودکان زیر 6 سال کاربرد بیشتری دارد و در مهدکودک ها بیشتر استفاده می شود.
آزادی عمل فراوانی که این نوع از نقاشی به کودک می دهد با هیچ یک از انواع دیگر مقایسه کردنی نیست. کودک ، با انگشتان خود ، در تماس مستقیم با کاغذ است ، به همین دلیل نیز از کار خود لذت وافر می برد.بعضی از کودکان از دست زدن به نشاسته ی رنگین احساس خوشحالی می کنند ، برخی هم از شکل هایی که به وجود می آورند لذت می برند و عده ی دیگر نیز از حرکات موزون دست ها مسرور می شوند.در این نوع نقاشی طرح هایی که کودکان به وجود می آورند ثابت نیست و با هر حرکت دست ها شکلی تازه و بدیع ایجاد می شود. با به کار بردن هر دو دست در آن واحد ، رنگ روی کاغذ هزار شکل به خود می گیرد.
کودک به بهترین شیوه ممکن نکاتی را درباره ترکیب رنگها آموخته و بدین ترتیب میآموزد که با تلفیق چه رنگهایی، چه رنگهای جدیدی به دست میآید و این همان نکات به ظاهر سادهای است که به طور طبیعی شاید در سالهای بعدی و در محیط آموزشی فرا بگیرد.همزمان که کودک از نقاشی انگشتی بر روی سطحی مانند کاغذ و حتی دیوار (اگر خیلی خوشبخت باشد) لذت میبرد به طور ناخواسته حس لامسه خود را نیز تقویت میکند. او در حین کشیدن سر انگشتان بر روی سطوح مختلف، درک بهتری از آنها پیدا میکند.
تحریک و تشویق کودک به بروز خلاقیت و تصویرسازی از جمله مزایای نقاشی انگشتی محسوب میشود.کودکانی که در یک مکان نقاشی انگشتی را انجام میدهند به بهترین شکل ممکن در یک کار دسته جمعی وارد میشوند تا با یاری رساندن به یکدیگر و استفاده از نظرات هم، تصوری زیبا از ذهنیتشان را بروز دهند.کودک چه در صورتی که در کنار سایر کودکان باشد و حتی اگر به تنهایی نقاشی انگشتی را انجام دهد، در حین کار صحبت کرده و درباره رنگها، ترکیب رنگها، طرحی که ارایه کرده و آنچه که از ابتدا در ذهنش بوده نظر می دهد و بدین ترتیب رشد زبانی او نیز سرعت بیشتری پیدا میکند.
کودک میتواند یکباره آنها را محو کند و نابود سازد و یا این که دوباره خلق و ترسیم کند و هرگاه علاقه مند به نگهداری طرحی که به وجود آورده باشد ، کافی است که ورقه ی نقاشی را مدت کمی کنار بگذارد تا خشک شود.در نقاشی انگشتی ، کودک دستهایش را درون رنگ می مالد و افکار و احساسات خود را بر روی کاغذ آشکار می کند و از این که می بیند قادر است افکار و تخیلات خویش را ببیند ، لذت می برد و خرسند می شود.کودک ، از طریق فشاری که با انگشتان بر روی کاغذ وارد می آورد ، مقداری از تنش ها و فشارهای روحی و روانی را تخلیه و احساس آرامش می کند.
نقاشی انگشتی همچنین به کودک این فرصت را می دهد که رنگ ها را بشناسد و راه ترکیب رنگ ها را فرا گیرد . سرانجام آن که ، نقاشی انگشتی کمک می کند تا میان حرکتِ چشم و فعالیت دست ها سازگاری و تطابق لازم به وجود آید.نظارت بر کار کودک در نقاشی انگشتی کاری مشکل و طرز استفاده آن برای کودک نیز در بار اول کمی دشوار است. کودک ممکن است رنگ ها را مخلوط ککند و رنگ قهوه ای و یا خاکستری به وجود آورد ، ولی کم کم مهارت کاربرد آن را به دست می آورد و میتواند رنگ های گوناگون با ترکیبات مختلف ، بافت های متنوع ( به کار بردن اثر ناخن و انگشت ) شکل های زیبا و خوش رنگی ابداع نماید.
در نقاشی انگشتی تمامی حواس دخالت دارند، از بینایی گرفته تا شنوایی (صدایی که در حین کشیدن سر انگشت بر روی هر سطح خاصی تولید میشود)، لامسه، بویایی و حتی چشایی (البته اگر رنگی که کودک استفاده میکند خوراکی باشد!این سبک از نقاشی به تقویت هرچه بیشتر ماهیچههای دست و انگشتان کودک منجر میشود و این همان محرکی است که برای حرکت بهتر موتور رشد کودک مورد نیاز است.کودکی که یکی از سرگرمیهای ثابتش نقاشی انگشتی است از هماهنگی خوبی میان حرکت چشمها و عملکرد دست بهره میبرد و این نکته مهم در آینده به عملکرد بهتر وی در انجام کارهای پیچیدهتر کمک زیادی میکند.درصورتیکه کاغذ نقاشی بر روی زمین گذاشته شود، ماهیچههای اصلی دست و بازوی کودک به خوبی تقویت شده و در عین حال تمرکز و کنترل مؤثرتر بر آنها به بهترین نحو ممکن صورت میگیرد.کودکی که همچنان انگشتانی کوچک دارد و توانایی چندان زیادی در استفاده از شانه و مسواک پیدا نکرده، این مهارتها را با استفاده از تکنیک نقاشی انگشتی سریعتر میآموزد.
دانستن این نکته خالی از لطف نیست که بر اساس تحقیقات صورت گرفته، کودکی که معمولا نقاشی انگشتی انجام میدهد بهتر میتواند ذهنیات خود را بیان کند.کودک در حین انجام این سبک از نقاشی بر روی «یک فرآیند» متمرکز میشود تا آن را به خوبی پیش ببرد. در اینجا به نتیجه کار و اینکه چه زمانی پایان مییابد توجهی نمیشود.از دید کارشناسان امور تربیتی، نقاشی انگشتی نوعی شیوه درمانی است که طی آن کودک احساساتش را بدون استفاده از کلمات بیان میکند. از این طریق میتوان پی به درونیات او برده و درمان مشکلات احتمالی روحی و روانی او را بهتر انجام داد.
نقاشی انگشتی به کودک میآموزد که میتواند محیط را در اختیار خود درآورده و نوعی از اعمال کنترل بر محیط را تجربه کند.و گذشته از هر مزیتی، نقاشی انگشتی شاید در ظاهر با کثیف کاری همراه باشد (البته رنگهای انگشتی تأیید شده از ترکیباتی تولید میشود که به راحتی با آب شسته شده و در عین حال هیچ خطری نیز برای سلامت پوست کودک به همراه ندارد) اما یکی از لذت بخشترین سرگرمیهای کودکان به شمار میآید.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.