میگویند وقتی انسان در حال غرق شدن است به خواب میرود،یعنی حس میکند که در حال شناست،اما خواب است و دارد غرق میشود!
همین مورد را در هنگام رانندگی هم صادق است،آنهایی که در حال رانندگی خواب هستند،فکر میکنند بیدارند و دارند با دقت رانندگی میکنند،اما خواب هستند و خوابِ بیداری میبینند!
اگر دقت کنید، میبینید این حس در برخی مواردِ دیگر هم صادق است:
یکی از آفتهایی که هر حرفه را تهدید میکند "خواب حرفهای" است؛ خواب حرفهای عبارت است از حسی که به هر یک از ما دست میدهد و فکر میکنیم که کارمان را به بهترین نحو انجام میدهیم در حالیکه بر اثر روزمرگی به خواب فرو رفتهایم و روزبهروز احتمال غرق شدن یا واژگون شدن را بالا میبریم.
معلمی که در ایام نخست، خود را در جایگاه تعلیم و تعلم میدید و شغل خود را با شغل انبیاء مقایسه میکرد، اندکاندک دانشآموزان را نمیبیند و فقط به حقوق و اقساطش میاندیشد و گذران روزهای عمر.
پزشک سوگندخورده و پُرانرژی سالهای اولین، به تدریج با بیماری و درد بیماران، خو میگیرد و یادش میرود که گرچه او همان پزشک دیروزی است، اما این بیمار، بیمار امروزی است و این بیمار نمیداند که تو برای بیماران قبل چقدر جانفشانی کردی، او فقط از تو التیام میخواهد، بدون توجه به دیروز و فردا.
هنرمند طراح که اولین سفارشاتش را با خلاقیت و هنرآفرینیِ زیاد انجام میداد، آرامآرام همهی مراجعین را به یک چشم میبیند و کارهایش بدون نوآوری ارائه میگردد.
مدیر لایق کارخانه که تمامی همت خود را برای ایجاد کار بکار بسته است، کمکم میاندیشد که رسالت خود را به پایان رسانده و دیگر، کارگران خود را نمیبیند؛
گویی فراموش کرده که حیات کارخانهاش به تلاش این کارگران وابسته است.
گویی لالایی حرفهای در حال خواندهشدن است و ما را کمکم به خواب حرفهای فرو میبرد.
بچه که بودم روزی برای بازی الکودولک از شهر خارج شده بودیم و باید قطعات حدود یکوجبی از چوب را میبُریدیم تا آمادهی بازی شود، پدرم اولین قطعه را که بُرید، علامت زد و گفت این قطعه را توی جیبت نگهدار و همهی قطعات را با این قطعه مقایسه کن، چون در بُرش هر قطعه کمی خطا خواهی داشت و کمکم اندازه از دستت خارج میشود
. ای کاش در هر کاری قطعهی اول اصول و چارچوب حرفهای و اخلاقی آن کار را توی جیبمان نگه میداشتیم تا هیچگاه به خواب حرفهای نرویم.
مشاور و روانشناس مصطفی آفریدون
مرکز روانشناختی و مشاوره انتخاب
تلفن هماهنگی جهت تعیین وقت قبلی:
0616-638-0922 فرزاد سلحشور
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.