چگونه اضطراب کودکان در زمان مدرسه را کم کنیم
نگرش منفی کودکان نسبت به مدرسه، یکی از عوامل زمینه ساز اضطراب کودکان از مدرسه است. در این رابطه والدین می توانند بعد از مدرسه، کودک خود را به پارک ببرند یا برای او هدیه بخرند، بهتر است این نوع پاداش دادن در ماه مهر بیشتر باشد و رفته رفته از آن کاسته شود. پاداش دادن ، باعث می شود که کودک نگرش خوشایندی نسبت به مدرسه پیدا کند و این نگرش خوشایند، نقش موثری در کاهش اضطراب کودک از مدرسه دارد.
گاهی نمره محوری و روحیه رقابت طلبی کودک، سبب ایجاد اضطراب از مدرسه می شود. کودک در طی سال تحصیلی به طور مداوم خود را در موقعیت فشار قرار می دهد و رفته رفته این فشار، به اضطراب از مدرسه تبدیل می شود. در این رابطه والدین و معلمان، باید بر عمل یادگیری تاکید بسیاری داشته باشند و یادگیری را بر نمره و ممتاز بودن برتری دهند.
گاهی اوقات والدین با تاکید افراطی بر خوب بودن یک مساله، آن مساله را تبدیل به یک موقعیت اضطراب آور می کنند. به عنوان مثال ممکن است کودکی نسبت به مدرسه هیچ حسی نداشته باشد، اما والدین از سر ناآگاهی مدام در گوش کودک این زمزمه را داشته باشند که مدرسه خیلی خوب است، تو آنجا چیزهای جدیدی یاد می گیری. تو می توانی از همه بهتر باشی. این عبارت ها و عبارت هایی از این دست زمینه ساز اضطراب در کودک می شود.
در اغلب موارد اضطراب کودکان از مدرسه، از شکست های گذشته آنها ناشی می شود. به عنوان مثال کودکی که در امتحان ریاضی نمره پایینی گرفته باشد، برای امتحان ریاضی بعدی با وجود داشتن آمادگی، اضطراب زیادی دارد و گاه این اضطراب به قدری گسترده می شود که کودک نسبت به دروس دیگر و مدرسه دچار اضطراب می شود. بهتر است زمانی که کودک نمره کمی گرفت. والدین با انعطاف و آرامش بیشتری کودک را پذیرا باشند و او را برای موفقیت های بعدی امیدوار سازند.
برخی کودکان تصور نادرستی از توانایی های خود دارند، به ویژه کودکانی که در خانه تحقیر شده و برچسب های ناکارآمدی به آنها زده شده است. این دسته کودکان دچار ضعف اعتماد به نفس هستند و احساس ناتوانی می کنند، چنین کودکانی زمانی که در محیط مدرسه قرار می گیرند، به طور مداوم در حالت اضطراب درس پرسیدن به سر می برند، والدین و معلمان می توانند با یادآوری و برجسته کردن توانایی های آن ها، در رفع این اضطراب بکوشند.
از او بخواهید بیشتر بخوابد.کودکانی که خواب کافی دارند، به احتمال زیاد خُلق بهتری هم خواهند داشت و بهتر از دیگران میتوانند از پس استرس مدرسه بربیایند.بی خوابی و کم خواب تاثیر زیادی در رفتار کودکان دارد و باعث تند خویی و اضطراب کودک می شود.اگر تردید دارید که کودکتان استرس دارد یا اینکه در مدرسه مورد اذیت و آزار کودکان دیگر قرار میگیرد، سر حرف را با سوال کردن از روزی که گذرانده و اتفاقاتی که افتاده، باز کنید. میتوانید به طور غیرمستقیم به او کمک کنید که خودش راهحلی برای مشکلاتش پیدا کند؛ این راه حل بهویژه برای کودکان بزرگتری مناسب است که دوست ندارند مستقیما به آنها بگویید باید چه کنند.
تا می توانید تمرین هایی انجام دهید که باعث ارامش می شود.تنفس عمیق و آرامسازی پیشروندهی عضلانی و تفکر مثبت، روشهای اثباتشدهای برای کاهش استرساند که برای کودکان هم موثر هستند. لایت میگوید نوشتن جملات مثبت روزانه که کودکتان بتواند هر روز صبح از درون یک کاسه بردارد هم میتواند مفید باشد.
کارهای اضافه را حذف کنید.ما کلا به این باور رسیدهایم که پرمشغله برابر است با خوشحال». او اضافه میکند که مشغول نگه داشتن، روش غیرسالمی برای مقابله با چالشهای زندگی است و متاسفانه این فلسفه به کودکان ما هم منتقل شده است. فعالیتهای پس از مدرسهی بیش از اندازه، یعنی زمان کمتری برای حضور در خانه؛ پس کمی از فعالیتهای پس از مدرسه را حذف کنید و از زمان شام برای کاهش استرس و ارتباط بیشتر خانوادگی بهره ببرید. با مسئولین مدرسه و والدین دیگر دربارهی مشاهداتشان از کودکتان صحبت کنید تا متوجه شوید چگونه با مدرسه کنار میآید.
اگر خودتان نتوانید از پس استرستان بربیایید، فرزندتان هم هرگز این کار را نخواهد آموخت. پس دفعهی بعدی که روز سختی در محل کار داشتید، خوب است به فرزندتان بگویید که چرا ناراحت هستید، اما چیزی بگویید که بینش و قدرت مواجهه نسبت به این وضعیت را به کودک منتقل کند.حتی اگر با معلمها یا نوع تکالیفی که به کودک داده میشود مخالف هستید، هرگز جلوی فرزندتان، دربارهی آنها بدگویی نکنید؛ چرا که این کار، در او ترس ایجاد میکند. لایت میگوید: «کودک همین حالا هم استرس دارد، پس شما باید آب روی آتش باشید نه اینکه در آتش بدمید.» همیشه مثبت باشید و به جای بدگویی، جلسهای با معلم ترتیب دهید.
استفاده از فناوری را محدود کنید.کودکان بیش از هفت ساعت در روز از فناوری استفاده میکنند که این امر میتواند استرس را افزایش دهد. پس زمان استفادهی فرزندتان از ابزارهای فناوری را محدود کرده و زمان بیشتری را صرف فعالیتهای خانوادگی کنید.اگر استرس مدرسه روی تواناییها و عملکرد فرزندتان تاثیر گذاشته است، حتما با مشاوری که بتواند به کودکتان در مقابله با آن کمک کند، مشورت کنید.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.