چگونه با کودکانی که عادت به کشیدن موی دیگران دارند برخورد کنیم
مو کشیدن کودکان عادت بدی است که خیلی از انها دارند. یعنی وقتی عصبانی می شوند موهای دیگران و مخصوصا خود را می کشند. شما باید این عادت را با روشهای مختلف از آنها دور کنید. اجازه ندهید کودکان تصور کنند با مو کشیدن و داد و بیداد میتوانند به همه اهدافشان برسند. با این تفکر دیگر تا اخر عمر باید اطاعت گوی انها شوید. مو کشیدن کودکان یکى از راههایى است که کودک سعى در کنترل محیط اطرافش دارد. کشیدن مو، در کودکان، مانند لگد زدن، گاز گرفتن، نیشگون گرفتن و زدن، یکى از راههایى است که کودک به وسیله آن سعى در کنترل محیط اطرافش دارد. دلایل زیادى براى این رفتارها وجود دارد، اما واضحترین آنها این است که کودک فهمیده که چه کارهایى واکنش دیگران را به همراه دارد.
برای کودکان نوپای کم سن و سال (12تا 18 ماه)، این کار سادهترین راه ممکن و بهترین شیوهٔ بیان است. آنها دریافتهاند که چگونه به عکس العمل مورد نظرشان دست یابند و میخواهند که دوباره چنین عکس العملی را دریافت کنند. مثل روشن کردن چراغ، ضربه زدن به یکی از اسباب بازیهایی که چیزی از آن بیرون میزند. کودک موی برادر بزرگش را کشیده و او هم جیغ میکشد، بامزه است!
دلیل دیگر مو کشیدن کودکان این است که کودک میخواهد کاری کند که چیزهای بد از سر راهش کنار برود. یکی سینه خیز رویش رفته یا اسباب بازی او را برداشته است. او هم میرود سراغش، موهایش را میکشد و آن کار بد دیگر تکرار نمیشود.
یکی از مهمترین راه کارهای جلوگیری از رفتار نادرست کودکتان این است که او را مجاب کنید که این شیوه، فایدهای نخواهد داشت. اگر از این کارِ او چشمپوشی کنید، موثر خواهد بود (در غیر این صورت کودک تصور میکند که با کشیدن موی هر کسی میتواند به خواسته خود برسد) و همین طور که با گذشت زمان به این مسأله پی میبرد که کشیدن مو او را به خواستهاش میرساند، رفتار او بدتر میشود. اگر زیادی در این مورد استدلال کنید. ممکن است بازیچهٔ دست او قرار بگیرید. کودک شما پیچیدگی تعامل اجتماعی را نمیفهمد. چیزی که او دستگیرش شده، این است که اگر موی کسی را بکشد، شما به او (کودکتان) دلسوزی خواهید کرد و روی پاهایتان خواهید نشاند. به جای این کار، بیهودگی و بینتیجگیِ آن را به او ثابت کنید. اگر کودکتان موهای خواهرش را به قصد گرفتن اسباب بازی او کشید، اسباب بازی را به خواهرش برگردانید و برایش توضیح بدهید که «ما موی کسی را نمیکشیم.» برای اثربخشی این شیوه باید سریع وارد عمل شوید، زیرا کودکان مخلوقاتی لحظهای هستند.
والدین باید دقت کنند که چه زمانی کودک به رفتار نادرست تکرار شونده مبادرت می کند، پیک رفتاری او را شناسایی کنند. از طرف دیگر تنبیه و تشویق اصولی و بجا، درخواست کردن به جای امرکردن، قاطعیت و خودباوری والدین، الگوی مناسبی در اختیار کودک گذاشتن و مشارکت و همراهی کودک در انجام کارهای مورد علاقه اش راهکارهایی است که یک مشاور می تواند به والدین پیشنهاد کند تا در ترک عادت های نادرست به کودک خود کمک کنند. در واقع ما همیشه تاکید می کنیم که برای ایجاد یک عادت رفتاری چه مثبت و چه منفی کافی است در مقابل آن واکنش نشان دهیم. رفتار خشن، داد و بیداد و هیجانی شدن والدین به محض دیدن رفتاری از کودک باعث اصرار کودک و جلب توجه او به کارش می شود و همین واکنش نادرست باعث می شود آن کار را ادامه دهد.
بهتر است به جای دستور مستقیم، به صورت غیرمستقیم کودک را از ادامه رفتار بازداریم. در مواردی بهتر است رفتار کودک نادیده گرفته شود و منظور این است که نه زبانی و نه با تغییر حالت و رفتار واکنشی نشان ندهیم. بچه ها پیام های غیرکلامی ما را خیلی زود می گیرند. بنابراین می توان طوری برخورد کرد که انگار کودک کار بدی انجام نداده است و سپس او را صدا زد و به کار دیگری مشغول کرد.این در حالی است که والدین فکر می کنند با تحکم و داد و فریاد و دستور دادن می توانند کودک را از ادامه رفتار یا عادت نادرست منع کنند.رفتارهای این چنینی بیشتر او را مضطرب و به ادامه انجام کار حریص می کند.
وقتى کودک موى کسى را مىکشد، ابتدا مشتش را باز کنید و فرد قربانى را نجات دهید. سپس دستش را محکم بگیرید و بگویید: " ما، مو نمىکشیم ! مو کشیدن درد دارد ! ". بعد اگر خواستید مى توانید از روش مهلت دادن ، استفاده کنید. او را بر روى صندلى بنشانید و خودتان هم کنارش بایستید. اما هرگز در این یکى، دو دقیقه با او صحبت نکنید. وقتى مهلت یکى دو دقیقه اى تمام شد، درباره وضعیتى که پیش آمده با او صحبت کنید. حتى اگر هنوز مهارت زبانى او کامل نشده و نمىتواند صحبت کند، این کار را بکنید. زیرا نشان مىدهید که مشکلات را باید با صحبت کردن حل کرد نه چیز دیگرى ( مثل مو کشیدن ). از او سؤال کنید "مى دانى چه کارى کردى که اشتباه بود؟" بعد از جوابش ادامه دهید "به نظرت چرا اشتباه بود؟" نگران نشوید اگر مىگوید " چون باید تنبیه مىشدم". از نظر رشدى این پاسخ عادیست. شما ادامه دهید "بله اگر مو بکشى تنبیه مىشوى اما ما باید به یک چیز دیگر هم فکر کنیم. ما نباید موى دیگران را بکشیم چون ممکن است به آنها صدمه بزنیم!". منتظر معجزه نباشید که پس از این مکالمه همه چیز درست شود. کودکان به سختى موضوعى را یاد مىگیرند و انقدر باید این اتفاق تکرار شود تا در نهایت بفهمند که با این کار نتیجهاى نمىگیرند. مقاومت کنید و تسلیم نشوید. به مرور زمان که مهارت کلامى او بهتر شد، به او یاد دهید که از صحبت کردن براى حل مشکلش استفاده کند.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.