چگونه محیط خانه را برای کودکان ایمن کنیم
وقتی کودک نوپایی دارید ، باید محیط خانه را برای او امن کنید ، بچه های زیر سه سال دوست دارند به اشیاء و وسایل مختلف دست بزنند و توجه ندارند که شاید این کار سلامتی آنها را به خطر بیندازد و آنها آسیب ببیند .آنها نیز نمی دانند بعضی از اشیاء گرانبها هستند و نباید به آن دست بزنند. بچه ها دوست دارند همه چیز را ببینند ، والدینشان باید مراقب آنها باشند و محیط امنی در خانه برای آنها فراهم کنند. والدین وقتی محیط خانه را برای فرزندشان امن می کنند ، باید به خواسته ها و حس کنجکاوی کودک نیز توجه داشته باشند.
عده ای از والدین فکر میکنند که همه ی اشیایی که بچه ها نباید به آنها دست بزنند را باید از دسترس آنها خارج کنند. بچه ها بالاخره یاد می گیرند که نباید به همه چیز دست بزنند. عده ای دیگر به فرزندشان می گویند که نباید به وسایل خاصی دست بزنند ، ولی آن وسایل را از دسترس کودکان برنمی دارند. آنها این کار را می کنند تا فرزندشان وقتی به میهمانی می رود نیز بداند که نباید به وسایل میزبان دست بزند.کودکی دوست داشت پشت پرده های خانه شان بازی کند و مادرش با این کار او مخالف نبود ، ولی مادر نگران بود که وقتی به میهمانی نیز میرود کودکش این کار را انجام دهد. این گونه ترس ها باعث میشود که مادران نگذارند حس کنجکاوی کودک ارضا شود ، مادر این کودک میتواند به او یاد بدهد که فقط در خانه ی خودشان اجازه دارد که پشت پرده ها بازی کند و هر وقت میهمانی می رود ، نباید این کار را انجام دهد.
عده ای از والدین وسایل تزئینی خانه را در دسترس کودک قرار می دهند و به او می گویند که نباید به آنها دست بزند. این دسته از والدین مدام با کودک کنجکاوشان که می خواهد به همه چیز دست بزند ، مشکل دارند.یکی از مکان هایی که این وسایل در آنجا قرار دارند ، آشپزخانه است والدین که نمی دانند حس کنجکاوی کودکشان باید ارضا شود به کودک می گویند که نباید به ظرف شویی ، یخچال و کابینت ها دست بزند.ولی این کار والدین باعث می شود که کودک نسبت به وسایلی که آنها استفاده می کنند ، کنجکاوتر شود و سعی کند بفهمد که آنها چگونه کار می کنند. چنین کودکی هر وقت می بیند که در یخچال باز شد ، سریع به سمت آن می رود و یا سعی می کند از کابینت ها بالا برود و خودش قاشق و چنگال بردارد.او می خواهد به این وسایل دست بزند ولی والدینش مدام به او می گویند که نباید این کار را بکند.درست است که نباید کودک را بیش از حد آزاد بگذاریم ، ولی او خودش به مرور زمان یاد می گیرد که نباید به وسایل خطرناک و اشیاء قیمتی خانه دست بزند. او می فهمد که نباید به تلویزیون ، بخاری لامپ و غیره دست بزند.
نیازی نیست که همه ی وسایل را از دسترس کودک خارج کنیم. کودک خودش یاد می گیرد که میتواند به چه وسایلی دست بزند و به چه وسایلی نباید دست بزند. مثلا نیازی نیست که به کودک بگوییم نباید به ماشین ظرف شویی دست بزند.وقتی از این دستگاه استفاده می کنیم ، میتوانیم مقداری ظروف و اسباب بازی های پلاستیکی به کودکان بدهیم تا او نیز مشغول شستن آنها شود. ما همچنین مقداری خوراکی در طبقه ی او یخچال بگذاریم تا هر وقت کودک دلش خوراکی خواست ، خودش آنها را از یخچال بردارد و به چیزهایی دیگری که در یخچال است ، دست نزند.اگر والدین به کودکشان اجازه ندهند که به بعضی از وسایل خانه دست بزنند و از دست زدن به وسایل دیگر آنها را منع کنند ، نباید وقتی از کودک اشتباهی سر می زند ، بیش از حد به او سخت بگیرند.
هر قدر کودک آزادی بیشتری داشته باشد ، وقتی والدینش به او می گویند که کاری را انجام ندهد ، بیشتر به حرف آنها گوش خواهد کرد. وقتی خانه را به محیط امنی برای کودک تبدیل کرده باشید ، خیالتان راحت میشود و در این صورت زمانی که در خانه مشغول انجام کاری هستید و یا با تلفن حرف می زنید ، نمی ترسید که مبادا برای او اتفاقی بیفتد. اگر به کودکتان گفته اید که میتواند به وسایل خاصی دست بزند وقتی او این کار را کرد ، که از دستش ناراحت نمیشوید . این مسأله را مدام به فرزندتان گوشزد کنید . بچه ها گاهی حرف های شما را فراموش می کنند و نمیتوانند به بعضی چیزها دست بزنند.
اگر میخواهید زمانی که فرزندتان به میهمانی می رود ، به وسایل میزبان دست نزند ، قبل از این که به میهمانی بروید به او بگویید : (( توی خونه ی خودمون میتونی با بالشتک های مبل بازی کنی ، ولی وقتی خونه ی مامان بزرگ می رویم ، نباید این کار رو بکنی)). در این صورت خواهید دید که کنجکاوی کودک کمتر میشود و کمتر به اشیاء و وسایل دیگران دست می زند.اگر جایی میهمانی می روید که صاحب خانه خودش بچه ندارد ، باید از صاحب خانه بخواهید که وسایل خطرناک یا گران قیمت را از دسترس کودک خارج کند. معمولا صاحب خانه با شما همکاری می کند ، به خصوص اگر شما به او کمک کنید که دوباره وسایلش را سرجایش بگذارد.این کار برای کودکان سه ساله ضروری است. کودکان کنجکاو هستند و دوست دارند به همه چیز دست بزنند و آنها را ببینند. اگر خودتان را برای این مرحله از زندگی کودک آماده کرده باشید ، راحت تر میتوانید این مرحله را پشت سر گذارید.
باید مواد و محصولات زیر را در کمدهایی که در آنها قفل می شود و یا دور از دسترس کودکان نگهداری کنید:
داروها و ویتامین ها - اسپری های خوشبو کننده هوا - عطرها ولوازم آرایش - مواد ضدعفونیکننده - مواد شوینده ، پودر لباسشویی و مایع ظرفشویی - مواد سفیدکننده و جرمگیرها - سیگار - برخی از انواع گیاهان (گیاهان سمی) - روغن موتور و ضدیخ - نفت و بنزین - رنگ و تینر - آفتکشها، مرگ موش و مورچهکشها و سوسککشها.
موارد زیر را برای پیشگیری از مسمومیت کودک خود رعایت کنید:
موادی مانند نفت و بنزین را در بطری شیر یا نوشابه و یا ظروف و بستهبندی سایر مواد غذایی نگهداری نکنید.در نزدیکی مواد غذایی از اسپریهای حشرهکش استفاده نکنید.به بچهها نگویید که قرصها و شربتها خوشمزه هستند یا طعم شکلات میدهند.داروها، مواد ضدعفونیکننده و سموم آفتکش را در ظرف اصلی خودشان و در یک کمد یا قفسهای که در آن قفل می شود نگهداری کنید. بعد از هر بار مصرف درب آنها را محکم ببندید.فقط از داروهایی که پزشک تجویز کرده استفاده کنید و داروهایی که تاریخ مصرفشان گذشته دور بیندازید.کودکتان را در حالی که به مواد سمی دسترسی دارد، حتی برای چند لحظه تنها نگذارید. هنگام خرید اسباب بازی، لوازم نقاشی و خمیر بازی به برچسب و اطلاعات روی بستهبندی آنها دقت کنید و مطمئن شوید که سمی نیستند.کیفتان را در دسترس بچه ها قرار ندهید و داروها، ویتامینها و عطر و سیگار را در کیف دستیتان نگهداری نکنید.از گیاهان سمی در خانه نگهداری نکنید.
کودکان در مورد همه چیز کنجکاو هستند و دوست دارند از ماهیت همه چیز سر در بیاورند. آنها معمولاً به همه چیز دست میزنند یا اشیا و وسایلی را که نمیتوانند به راحتی بینند به سمت خودشان میکشند. این کنجکاوی آنها است که همیشه آنها را با خطرات مواجه میکند.کودکان به دقت کارهای بزرگترهایشان را نگاه میکنند و دوست دارند این کارها را تقلید کنند. مثلاً وقتی شما دوشاخه سشوار را به پریز برق میزنید یا مشغول اتو کشیدن لباسها هستید آنها به دقت کار شما را در ذهن خود میسپارند و در فرصت مناسب سعی میکنند همان کارها را انجام دهند. آنها نمیدانند که انجام این کارها خطرناک است و ممکن است به آنها آسیبی برساند.وسایل و موارد زیر را به شکل مناسب ایمن سازی کرده و یا آنها را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید:
کلید و پریز های برق نزدیک وان حمام - کتری و قوری محتوی آب جوش یا چای داغ - بخاری ها و وسایل گرمایشی - اتو - چراغ مطالعه یا چراغ خواب - کبریت و فندک - پریزهای بدون پوشش.
موارد زیر را برای پیشگیری از برق گرفتگی و سوختگی کودک خود رعایت کنید:
پریزهای برق را با درپوش مناسب بپوشانید. کودکان ممکن است اشیای فلزی مانند میخ ، میله بافتنی و ... را درون پریز های برق فرو کنند و دچار برق گرفتگی شوند. سیمهای برق کهنه و فرسوده را که پوشش عایق آنها از بین رفته تعویض کنید. این گونه سیمها میتواند خطر برق گرفتگی برای کودکان ایجاد کند. سیمها را با استفاده از بست و میخهای دوپایه طوری به دیوار محکم کنید که آویزان و در دسترس کودکان نباشند.بخاری برقی و یا سایر وسایل حرارتی را دور از دسترسی بچهها قرار دهید.کودکتان را در حالی که به سیم برق دسترسی دارد تنها نگذارید. از وسایل برقی مانند سشوار و ریش تراش در هنگام استحمام استفاده نکنید. وقتی که حمام دارای بخار و رطوبت است یا وقتی روی زمین مرطوب ایستادهاید و همچنین قبل از خشک کردن دستانتان آنها را روشن نکنید. پس از اتو کشیدن لباسها، اتوی داغ را در یک جای مناسب قرار دهید که امکان افتادن یا لمس آن توسط بچهها وجود نداشته باشد.در هنگام آشپزی از شعلههای عقبی اجاق گاز استفاده کنید. دسته قابلمهها را طوری قرار دهید که کودکان نتوانند آنها را با دست بگیرند.کبریت و فندکها را در دسترس کودکان قرار ندهید.فنجان محتوی نوشیدنیهای داغ را در دسترس قرار ندهید. در حالی که فنجان چای در دست دارید کودکتان را بلند نکنید. ابتدا فنجان چای را در جای مناسبی بگذارید و سپس کودکتان را در آغوش بگیرید. قبل از قرار دادن کودکتان در وان حمام، درجه آبگرمکن را کم کنید. پوست کودکان خیلی زودتر از پوست بزرگسالان دچار سوختگی میشود. برای ایمنی بیشتر درجه آبگرمکن را روی کمترین مقدار گرمای ممکن قرار دهید.
حداقل یک شناساگر دود در هر طبقه خانه نصب کنید.زیرسیگاری که ته سیگار داغ در آن است دور از دسترس کودکان قرار دهید.وسایل بهداشت فردی مانند تیغ ، قیچی را در دسترس کودکان قرار ندهید.شناساگرها را هر ماه به طور منظم بازرسی کنید و هر 6 ماه در صورت لزوم باطری آنها را تعویض کنید.برای کابینت ها و قفسه هایی که مواد سمی و خطرناک در آن قرار دارد از قفل ایمنی کودک استفاده کنید.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.