چطور فردی انتقاد پذیر باشیم
اگر اولین واکنشتان حمله به فرد منتقد یا حالت تدافعی گرفتن است، قبل از نشان دادن هر نوع واکنشی یک دقیقه صبر کنید.اولین واکنشتان را متوقف کنید و یک نفس عمیق بکشید و کمی به آن موضوع فکر کنید. برای متوقف کردن عکس العلمتان حداقل به یک ثانیه وقت احتیاج دارید. شاید در زندگی واقعی یک ثانیه چیز ناچیزی باشد، اما در واقع برای مغزتان همان یک ثانیه زمان زیادی برای پردازش شرایط فعلی است و در آن لحظه میتوانید کاری کنید که صورتتان به حالت تدافعی درنیاید و واکنشی کنایه دار از خود نشان ندهید و به خودتان یادآوری کنید تا آرام بمانید.این زمان باعث میشود کمی منطق روی کار بیاید و احساسی تصمیم نگیریم. نمیگوییم احساسات بد است اما وقتی احساسات منفی باشد، بهجای اینکه نفع برساند، آسیب میرساند.
اکنون شما چند ثانیه وقت دارید تا به سرعت مزایای دریافت یک انتقاد سازنده را با خود مرور کنید. مواردی هم چون بهبود مهارت ها، بهتر کردن بهره کاری و روابط خود و کمک به برآورده کردن انتظاراتی که مدیر و دیگر افرادی که با آن ها در ارتباط هستید، از شما انتظار دارند.همچنین شما باید سعی کنید تا هر واکنشی را که نسبت به فردی که بازخوردی از خو ارائه می دهد را محدود سازید. این شرایط چالش بر انگیز می تواند زمان دریافت انتقاد از یک همکار، یک شریک یا کسی که کاملا هم نسبت به او احساس احترام ندارید برایتان اتفاق بیوفتد ، اما به یاد داشته باشید: بازخورد دقیق و سازنده حتی از منابع ناقص نیز به دست می آید. گاهی اوقات حتی از یک منبع ناقص نیز می توان به یک بازخورد دقیق و سازنده رسید.
باید نکات مثبت انتقاد را ببینید. شاید به نظر بی ادبانه و توهین آمیز بیاید اما در اکثر انتقادات، نکته مثبتی هم وجود دارد و آن یک فیدبک صادقانه و پیشنهادی برای پیشرفت است.انتقاد را فرصتی برای پیشرفت بدانید. بدون پیشرفت در زندگی به رکود میرسیم. پیشرفت رکن حیاتی زندگی است.زمانی که شخصی نظرش را با شما به اشتراک میگذارد، به دقت به او گوش دهید. به فرد اجازه دهید تا بدون وقفه افکار کامل خود را با شما به اشتراک بگذارد. زمانی که صحبت هایشان تمام شد، مکالمات فرد مقابلتان را تکرار کنید. در این مرحله، از تجزیه و تحلیل یا پرسیدن سوالاتی که درباره اظهار نظرات آن شخص هستند بپرهیزید. در عوض، تمرزکتان را فقط بر روی درک نظرات و دیدگاه های او بگذارید و در آن لحظه بنا را بر صداقت او بگذارید و بگویید که میدانید بازخورد دادن به دیگران می تواند کار سختی باشد. تشخیص دهید که شخص که به شما بازخورد می دهد ممکن است که عصبی باشد و نتواند ایده های خود را به طول کاملا به شما بیان کند.
از منتقدتان تشکر کنید.حتی اگر فردی با بی ادبی و توهین از شما انتقاد کرد، از او تشکر کنید. ممکن است روز بدی را داشته است یا شاید هم کلاً آدم منفی باشد. اما با همه این حرفها، رفتار و قدردانی شما آنها را خلع سلاح میکند.حتی اگر منتقد تشکر شما را به طریقی مثبت دریافت نکند، باز هم برای خودتان بهتر است. این راهی است که به خودتان خاطرنشان کنید انتقاد چیز خوبی برایتان بوده و بااینکار میتوانید تواضع و فروتنی داشته باشید.به چشمان طرفتان نگاه کنید و بابت بازخوردی که ارایه کرده است از او تشکر کنید. در باره این موضوع نگران نباشید و سعی کنید تا فرد معقولی باشید و بگویید: “واقعا از شما قدردانی می کنم که وقت گذاشتید تا درباره این موضوع با من صحبت کنید.” ابراز قدردانی به این معنی نیست که شما صرفا با ارزیابی طرف مقابلتان موافق هستید، اما نشان دهنده این است که شما متوجه تلاشی که همکار شما برای ارزیابی شما و به اشتراک گذاشتن افکارش برای شما کرده است هستید.
شما باید فرد بهتری باشید.اگر بتوانید در برابر آن حمله آرامش خود را حفظ کنید و با ادب و احترام به آن انتقاد واکنش دهید، آنوقت میتوانید فرد بهتری باشید. و این کار دو فایده دارد:
دیگران تحسینتان خواهند کرد و فکر بهتری درمورد شما میکنند. مخصوصاً اگر واکنشتان مثبت باشد و خیلی خوب با انتقاد برخورد کرده باشید.
خودتان احساس بهتری نسبت به خودتان پیدا میکنید. با شرکت در یک حمله شخصی خودمان را زشت جلوه خواهیم داد اما اگر بتوانیم خودمان را بالاتر از آن سطح نگه داریم، حس خوبی نسبت به آنچه هستیم پیدا میکنیم. و این بهترین و بالاترین فایده است.
از انتقادات درس بگیرید.بعد از اینکه با دیدی مثبت به انتقادات نگاه کرده و از منتقدتان تشکر کردید، سر کار قبلتان برنگردید. باید برای پیشرفت تلاش کنید.این مسئله برای بعضیها خیلی سخت است چون معمولاً تصور میکنند همیشه حق با آنهاست. اما هیچ کس نیست که همیشه حق با او باشد. درواقع ممکن است شما اشتباه کرده باشید و حق با فرد منتقد باشد. پس باید ببینید که آیا میتوانید چیزی را در خودتان طوری تغییر دهید که به سمت مثبت برود.
جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940 |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.