نکات مهم شیردهی مادر

فرزند دلبند خود را در همان ساعت اول عمر با شیر مادر تغذیه کنید. تماس پوست با پوست مادر و نوزاد از لحظه تولد و شروع تغذیه در طی ساعت اول زندگی ، سبب گرفتن صحیح پستان مادر و مکیدن های صحیح و مطلوب شیر خوار و افزایش طول مدت شیردهی می شود.

1 - در زایشگاه تأکید کنید که می خواهید نوزادتان را در ساعت اول تولد و هر چه زودتر فقط با شیر خود تغذیه کنید و اجازه ندهید تا زمان ترخیص به او چیز دیگری داده شود.

2- در تمام مدت شبانه روز ، نوزاد را در کنار خود نگهدارید و با ظهور اولین علائم گرسنگی در او از قبیل حرکت سر به طرفین ، باز کردن دهان ، دست به دهان بردن ، ملچ و ملوچ کردن ، مکیدن لب ها ، انگشتان و دست ، به او شیر بدهید و به هیچ وجه منتظر گریه او نشوید.

3 - قبل از هر بار شیر دادن یا دوشیدن شیر ، دست های خود را با آب و صابون بشویید.

4- برای شیر دادن ، خود در وضعیت راحتی قرار بگیرید که صورت وی روبروی پستان و بدن او در تماس و رو به شما باشد. پس از تماس نوک پستان با لب های نوزاد و باز شدن کامل دهان وی ، سریعاً ولی با ملایمت طوری او را به طرف پستان خود ببرید که ابتدا لب پایین و چانه اش هر چه دورتر از نوک پستان با قسمت زیرین هاله پستان تماس پیدا کند ، به این ترتیب نوزاد حداکثر نسج هاله را به دهان خود برده و می تواند با مکیدن های موثر و بدون هیچ مشکلی شیر بخورد.

5- نوزاد را در وضعیت های مختلف شیر بدهید و در صورت سوزش مختصر پس از شیردهی ، نوک پستان خود را با چند قطره از شیرتان آغشته نموده و با جریان هوا خشک نمایید. از شستشوی مکرر نوک و هاله پستان پرهیز کنید ، شستشوی یک بار در روز پستان با آب سالم ، کافی است.

6+- تغذیه مکرر و به مدت مطلوب از هر دو پستان در استقرار شیردهی ( شیر آمدن ) ، افزایش تولید شیر ، تداوم و افزایش طول مدت شیردهی و نهایتاً کاهش مشکلات احتمالی شیردهی نظیر زخم نوک پستان و احتقان پستان مادر بسیار موثر بوده و مانع کاهش وزن ، کم آبی و زردی نوزاد می شود.

7- از دادن آب ، آب قند ، شیر مصنوعی ، داروهای گیاهی ، بطری و یا پستانک به نوزاد خودداری کنید زیرا استفاده از آن ها می تواند سبب اختلال در تغذیه انحصاری با شیر مادر ، مکیدن کمتر پستان ، تولید شیر کمتر ، تأخیر در آمدن شیر ، پس زدن پستان ، کاهش طول مدت شیردهی ، احتمال قطع شیردهی ، افزایش خطر زردی و احتمال عفونت هایی نظیر عفونت گوش ، اسهال ، برفک ، آلرژی و.... در شیر خوار و بروز مشکلاتی مانند احتقان پستان و زخم نوک پستان مادر شود.

8- از آنجا که خداوند ذخایری از مواد غذایی برای مصرف روز های اول پس از تولد در بدن نوزاد تعبیه کرده است، حجم به ظاهر محدود آغوز برای رفع نیاز های وی کافی است لذا هرگاه نوزاد خود را مطابق خواست او و به طور مکرر ( 12_10 بار و حتی بیشتر در شبانه روز ) و هر بار از هر دو پستان شیر بدهید نیاز های وی به طور کامل تأمین می شود.

9- فاصله دو وعده شیردهی در روز بیش از 5/1 تا 2 ساعت و در شب بیش از 3 ساعت باشد همچنین مواقعی که احساس پری پستان می کنید نوزادتان را به آرامی بیدار کرده و به او شیر بدهید. در مراحل جهش رشد ، شیر خوار ممکن است بیشتر نیازمند تغذیه های مکرر باشد.

10- معمولاً نوزاد سالم و رسیده هنگامی که به طور صحیح از پستان شیر می خورد ، دفعات و طول مدت زمان شیر خوردن را بنا به میل خود تعیین نموده و پس از شیر خوردن کامل از یک پستان که حداقل 10 تا 15 دقیقه طول می کشد آن را رها نموده و یا به خواب می رود لیکن به منظور افزایش تولید شیر ، علاوه بر تغذیه های مکرر در طول شب ، توصیه می شود نوزاد را تشویق کنید که از هر دو پستان شیر بخورد به طوری که پس از شیر خوردن کامل از پستان اول او را به پستان دیگر بگذارید تا در صورت تمایل از پستان دیگر تغذیه نماید.

بهتر است نوزادانی که مکیدن ضعیف دارند توسط پزشک بررسی شوند.

در صورت داشتن دو قلو بهتر است در هر نوبت آنان را به طور همزمان تغذیه کنید.

درجه حرارت اتاق نوزاد : باید حداکثر 23 تا 24 درجه سانتی گراد و لباس او نرم و گرم و سبک باشد ( یک یا دو لایه لباس راحت ) بنابراین از پوشاندن لباس و یا روانداز زیاد به او و یا گرم کردن زیاد اتاق و یا قرار دادن او نزدیک وسایل گرمایشی خودداری کنید چون گرمای زیاد سبب از دست دادن آب بدن نوزاد ، تب ، بیقراری ، شیر نخوردن و یا کاهش وزن او می شود.

در روزهای سوم تا پنجم پس از تولد حتماً او را جهت انجام تست های غربالگری همچنین ارزیابی تغذیه با شیر مادر ، به یکی از مراکز توصیه شده ببرید تا همزمان علاوه بر انجام آزمایشات و توزین نوزاد ، از صحت وضعیت شیردهی خود نیز اطمینان پیدا کنید.

فراموش نکنید که از همان روزهای اول تولد همه روزه 400 واحد ویتامین D که در 1 میلی لیتر قطره ویتامین AوD موجود است به وی بخورانید.

در صورت بروز زردی درهفته اول پس از تولد ، حتماً به پزشک مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که به منظور پیشگیری و درمان زردی نوزادی به هیچ وجه از مهتابی های معمولی و داروهایی نظیر قطره بیلی ناستر همچنین ترنجبین ، شیر خشت ، آب قند ، شیر مصنوعی و یا مایعات دیگر استفاده نکنید چون نه تنها مفید نیست بلکه ممکن است مضر هم باشد . به استثناء زردی روز اول ، در اکثر موارد ، زردی نوزاد ، طبیعی و فیزیولوژیک است که معمولاً از روز دوم یا سوم به بعد شروع و پس از چند روز بر طرف می شود.

باید از دریافت کافی شیر مادر توسط نوزاد به خصوص در هفته اول پس از تولد اطمینان حاصل نمایید زیرا دریافت نا کافی شیر مادر در این زمان می تواند سبب افزایش زردی نوزاد شود و به همین دلیل جهت رفع زردی نه تنها شیر دادن را نباید قطع کنید بلکه باید تغذیه نوزاد را با شیر خودتان به طور مکرر ادامه دهید و در عین حال از درست گرفتن پستان و مکیدن موثر او اطمینان حاصل نمائید.

سعی کنید به مدت طولانی از فرزند خود دور نباشید ، در غیر این صورت شیر خود را بدوشید تا دیگران آن را با فنجان کوچک و ظریف به او بدهند و به هیچ وجه از بطری استفاده نکنند.

جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با این شماره تماس بگیرید 09374071940